Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΔΕΘ: ΜΕ ΓΥΑΛΙΑ ΜΕΙΚΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ

Το ΕΚΕΤΑ ανέπτυξε εφαρμογή με χρήση γυαλιών μεικτής πραγματικότητας, η οποία επιτρέπει να εντοπίζονται εγκλωβισμένοι άνθρωποι από κτήρια.

Eφαρμογή με χρήση γυαλιών μεικτής πραγματικότητας, η οποία επιτρέπει σε διασώστη να εντοπίζει εγκλωβισμένος ανθρώπους είτε περιμετρικά κτηρίων (μέσω εικόνων υπεριπτάμενων drones), αλλά και εντός των κτηρίων (μέσω λήψης βιοσημάτων τους από το κινητό τους τηλέφωνο) αναπτύχθηκε στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Search & Rescue (https://search-and-rescue.eu) από το IMET/EKETA.

Η ίδια συσκευή παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του διασώστη όταν επιχειρεί τον απεγκλωβισμό ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Κέντρο Επιχειρήσεων. Το σύστημα επιδείχθηκε ήδη σε εκατοντάδες επισκέπτες, αλλά και μέλη της πολιτικής ηγεσίας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής εξήρε την ποιότητα της δουλειάς του ΙΜΕΤ, ενώ ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας δεσμεύτηκε να προωθήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μόλις είναι ώριμη και έτοιμη για ευρεία εφαρμογή. Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης εξάλλου τόνισε το ενδιαφέρον του Δήμου για ανάπτυξη της εφαρμογής σε επιλεγμένα κτίριά του και συνεχάρη την ερευνητική ομάδα.

Τις ξεναγήσεις πραγματοποίησαν ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης μαζί με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου, κ. Ιωάννη Συμεωνίδη. Ο Δρ. Μπεκιάρης τόνισε τη συμβολή του Ινστιτούτου στην επιστημονική έρευνα στον τομέα των Μεταφορών στη χώρα, καθώς και τη σημασία του έργου “Search and Rescue” στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια, την Πελοπόννησο και αλλού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ