Skip to main content

ΔΕΘ: Μέτωπο δημάρχων Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά του σχεδίου ανάπλασης

Tο μέτωπο πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις περί της σύμπηξής του είναι ήδη ορατές.

Ένα μέτωπο με μπροστάρηδες δημάρχους καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών, σχεδόν όλων των πολιτικών αποχρώσεων, από δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, φαίνεται να συγκροτείται με στόχο τη ματαίωση του υπό εξέλιξη σχεδίου ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ και κύριο αίτημα την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr το μέτωπο αυτό πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις περί της σύμπηξής του είναι ήδη ορατές.

Πρώτη σαφής ένδειξη είναι η νέα, χθεσινή λίστα με συνολικά άλλες 227 υπογραφές πολιτών από τους δήμους Δέλτα και Κορδελιού Ευόσμου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η «Κίνηση Πολιτών: Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Πράσινη Θεσσαλονίκη» η οποία εναντιώνεται στην κατασκευή εκθεσιακού κέντρου στη σημερινή θέση της ΔΕΘ, στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ των 227 φιγουράρουν οι δήμαρχοι Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, καθώς και δεκάδες αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους

Η δεύτερη, επίσης σαφής ένδειξη, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Voria.gr διεφάνη στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε ένταση όταν ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επιχείρησε να φέρει προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, θέμα σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε προς τα μέλη του δ.σ. ότι είχε στα χέρια του επιστολή από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που, πάντως, δεν ανέγνωσε, με την οποία εζητείτο να πάρει θέση η ΠΕΔΚΜ υπέρ της ανάπλασης. Η πρόταση αυτή του κ. Καϊτεζίδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου όσο και του αντιπροέδρου της ΠΕΔΚΜ και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο δήμαρχοι δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι προς το προωθούμενο σχέδιο ανάπλασης και υπενθύμισαν ότι για το θέμα αυτό η ΠΕΔΚΜ έχει πάρει εδώ και χρόνια σαφή θέση υπέρ της κατασκευής του εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο ή σε άλλο χώρο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Σημείωσαν, παράλληλα, ότι για τον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ η ΠΕΔΚΜ έχει προτείνει να γίνει μητροπολιτικό πάρκο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη χώρων για ήπιες ψυχαγωγικές δράσεις.

Στο ίδιο κλίμα, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, κινήθηκε η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ρία Καλφακάκου η οποία ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν το κείμενο της Κίνησης Πολιτών κατά της σχεδιαζόμενης ανάπλασης. Αντιθέτως, υπέρ του σχεδίου τάχθηκε ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα λέγοντας πως θα το επαναφέρει ως τακτικό θέμα συζήτησης στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΕΒΕΘ κ.ά. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, μετά τα όσα έγιναν προχθές στο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ, η διοίκηση του ΕΒΕΘ φέρεται να επανεξετάζει την ενεργό ανάμειξή της στην όλη υπόθεση, προσανατολιζόμενη, μάλιστα, να αποσύρει και την επιστολή την οποία απέστειλε προς τον κ. Καϊτεζίδη.