Skip to main content

ΔΕΘ: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν τον παλμό της 86ης διοργάνωσης

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και φορέων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα βρεθούν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τον παλμό της φετινής διοργάνωσης της 86ης ΔΕΘ ως Τιμώμενη Χώρα πρόκειται να δώσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 13, που θα στεγάσει τη συμμετοχή τους, θα βρεθούν στο επίκεντρο η τεχνολογία και οι επενδύσεις, ενώ θα παρουσιαστούν οι πλέον αναπτυγμένοι κλάδοι της οικονομίας τους, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες εθνικές κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και φορέων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα βρεθούν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας επαφές με ελληνικές εταιρείες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έρχονται να δώσουν εκ νέου διεθνές περιεχόμενο στον θεσμό της Τιμώμενης Χώρας της ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική εξωστρέφειας της ΔΕΘ-Helexpo, που αναζητά με συνέπεια και συνέχεια νέους δρόμους δικτύωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακόμη, στη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθεί πλήθος εκθεσιακών ενοτήτων με πλούσιο περιεχόμενο και εύρος θεματολογίας

Κυκλική οικονομία: Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση

Η κυκλική οικονομία ως ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων, όσο το δυνατόν περισσότερο, υποδηλώνοντας στην πράξη τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους τρόπους πρόληψης παραγω-γής αποβλήτων, τον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, που εξασφαλίζουν εκτός των άλλων, την εξοικονόμηση χρήματος στον καταναλωτή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Επίσης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Κι ακόμα, εφαρμογές και προϊόντα για τη σύγχρονη δόμηση.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κατηγορίες εκθεμάτων:

-προϊόντα θέρμανσης – ψύξης (χρήση βιομάζας)
-πάροχοι ενέργειας και επικοινωνίας
-βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων
-τεχνολογίες περιβάλλοντος
-συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης

Στην κατάλληλη χρονική στιγμή

Η χρονική περίοδος κατά την οποία διεξάγεται η Έκθεση, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους επισκέπτες που θέλουν να διερευνήσουν τις επιλογές τους στους κλάδους της ενέργειας, ενόψει του χειμώνα, προσφέροντας ευκαιρίες και λύσεις σε θέματα που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Akademia: Εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα

Εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς εκπαίδευσης ενημερώνουν διαδραστικά τον επισκέπτη για τρόπους απόκτησης γνώσεων, ανάπτυξης δεξιοτήτων και διαμόρφωσης αξιών. Παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα με συγκεκριμένες μεθόδους και μαθησιακούς στόχους, η AKADEMIA αποτελεί πόλο έλξης για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Νέες δυνατότητες μετεκπαίδευσης και πληροφόρηση για διασύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσφέρουν πολλαπλές επιλογές για επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στο Περίπτερο 14, όπου φιλοξενείται η Akademia, συμμετέχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς από όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως:

-Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Πανεπιστημιακού Τομέα (ΑΕΙ)
-Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα (ΤΕΙ)
-Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)
-Ιδιωτικά Σχολεία
-Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)
-Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα
-Γραφεία διασύνδεσης
-Εταιρείες εκπαιδευτικού λογισμικού

Ψηφιακή Ελλάδα – Start Ups: Ψηφιακές Τεχνολογίες

Η «Ψηφιακή Ελλάδα», είναι ένα θεματικό πάρκο, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-HELEXPO.

Συγκεντρώνει περισσότερες από start ups επιχειρήσεις από τον ευρύτερο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, των πολιτιστικών-βιομηχανικών δημιουργιών, του οπτικο-ακουστικού τομέα, των ψηφιακών παιχνιδιών και της δημιουργίας animation.

Παρουσιάζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που εμπλουτίζονται με ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές.

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα: Γνωρίστε ελληνικές επιχειρήσεις

Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική εκπροσώπηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών από όλη τη χώρα.

Συμμετέχουν όλα τα επιμελητήρια της χώρας με εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό την οργανωτική επιμέλεια της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), όπως και τα επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, με αυτόνομη συμμετοχή.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα περίπτερα 2, 3, 8, και 16 για να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, να γνωρίσουν πλούσια γκάμα προϊόντων ελληνικής παραγωγής και να ενημερωθούν για υπηρεσίες που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.

Cosmos – Διεθνείς Συμμετοχές: Κρατικές συμμετοχές ξένων χωρών

Κρατικές συμμετοχές ξένων χωρών, πρεσβείες αλλά και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες, με έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αποτελούν τις Διεθνείς Συμμετοχές. Παρουσιάζονται πρωτότυπα και παραδοσιακά προϊόντα και είδη από τις αγορές του εξωτερικού, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων, με συνεχώς βελτιούμενα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη. Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΘ ως «πολυγεγονός», σηματοδοτεί την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου ενώ παράλληλα, διευρύνει τις πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις της χώρας με αυτές του εξωτερικού.

Αυτοκίνηση – Ηλεκτροκίνηση: Το μέλλον στις μετακινήσεις

Η ηλεκτρική αυτοκίνηση είναι το μέλλον στις μετακινήσεις με προφανή τα περιβαλλοντικά της προτερήματα. Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, η ΔΕΘ φιλοξενεί τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκίνητων, ΙΧ και επαγγελματικά, καθώς και τα τελευταία μοντέλα μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες με δυνατή παρουσία στην ελληνική αγορά.

Η Αυτοκίνηση- Ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται σε κεντρικότατο υπαίθριο χώρο του εκθεσιακού κέντρου, δίνοντας την άνεση στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να θαυμάσουν όλη τη γκάμα των μοντέλων που εκτίθενται. Παράλληλα, την ενότητα εμπλουτίζουν εταιρίες που αξιοποιούν εναλλακτικές μορφές καυσίμων, καθώς και επιχειρήσεις με ανταλλακτικά και εξοπλισμούς, καύσιμα και λιπαντικά, multimedia – car audio και συστήματα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η μικροκινητικότητα κερδίζει συνεχώς έδαφος, αποτελώντας σημαντικό πυλώνα της πράσινης πόλης, προσφέροντας οφέλη στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο περιβάλλον, μειώνοντας ταυτόχρονα την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ηχορύπανση, μιας και τα προϊόντα της περιλαμβάνουν ποδήλατα, σκούτερ, τροχοσανίδες, segways και άλλα, τα οποία μπορεί να είναι ηλεκτροκίνητα ή ακόμα και ηλεκτρικά, για αποστάσεις γύρω στα 5 χλμ.

Έπιπλα – Οικιακός εξοπλισμός: Προτάσεις για το σπίτι

Είναι μια εκθεσιακή ενότητα αφιερωμένη στο σύγχρονο σπίτι με ποιοτικά, μοντέρνα και έξυπνα οικιακά είδη, μικροσυσκευές, διακοσμητικά και έπιπλα, τα οποία προσδίδουν στο χώρο εργονομία και λειτουργικότητα.

Στους εκθετήριους χώρους των περιπτέρων 8 & 9, ο επισκέπτης της ΔΕΘ μπορεί να εντοπίσει αντιπροσωπευτικά προϊόντα και είδη για την ανανέωση του σπιτιού ή του γραφείου του μέσα από μια ποικιλία εκθεμάτων αλλά και πολλών ειδικών προσφορών.

Γαστρονομία – Διατροφή: Ελληνική Γαστρονομία

Στην πατρίδα των γεύσεων, των «λιχουδιών» και των αρωμάτων, Ανατολή και Δύση συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας συνεχώς καινούργιες γαστρονομικές προκλήσεις.

Η εκθεσιακή – θεματική ενότητα Γαστρονομία & Διατροφή έχει στόχο την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής αγοράς στο ευρύ κοινό.

Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ, συστήνουν στον επισκέπτη τον πλούτο των προϊόντων της ελληνικής γης, αναδεικνύοντας τη «μαγεία» της ελληνικής κουζίνας, όχι μόνο για γευστικές απολαύσεις και εκτροπές αλλά και για μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, που συμβάλλει σε μια καλή υγεία.

Αφιέρωμα στη μνήμη 1922 – 2022

Η φετινή χρονιά έχει έναν ιδιαίτερο, επετειακό, χαρακτήρα για τη χώρα μας, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και εν γένει του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, ο οποίος αποτελεί συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας.

Η ΔΕΘ-HELEXPO, εδρεύοντας στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, στην 86η διοργάνωσή της αποτίει τον φόρο τιμής που αναλογεί τόσο στην επέτειο, όσο και στην πόλη, με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος-αφιερώματος, που προβάλλει αξιόπιστα το ιστορικό αφήγημα της προσφυγικής ροής από την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο στη μητέρα Ελλάδα.

Η κεντρική ιδέα του θεάματος, το οποίο λειτουργεί «σαν μια μηχανή του χρόνου», ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, υποστηρίζοντας το αφήγημα της «επιτυχίας» των ξεκληρισμένων βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, που μεγαλούργησαν κι ανάστησαν την «καινούργια πατρίδα» και όχι του θρήνου για τις «αλησμόνητες» πατρίδες.

Οι αφηγηματικές ενότητες του θεάματος, περιλαμβάνουν:

-τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή
-τη μετακίνηση – η προσφυγιά από τους τόπους προέλευσης στο ελληνικό κράτος
-την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες – η δημιουργία οικισμών και τοπικών κοινωνιών
-την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο Περίπτερο 6 του εκθεσιακού κέντρου (Περίπτερο των Εθνών), σε μια έκταση 500 τ.μ. περίπου, όπου οι επισκέπτες θα οδηγούνται συντονισμένα ανά ομάδες, στις ιστορικές ενότητές του, ακολουθώντας μια 15λεπτη «διηγηματική» διαδρομή, με τη συνδρομή του αφηγητή. Αυτή η ιδιαίτερη περιδιάβαση, θα είναι εμπλουτισμένη με εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων, καθώς και με μια εμπνευσμένη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός.