Skip to main content

85η ΔΕΘ - Πλεύρης: Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες της μεταρρύθμισης στην Υγεία

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι θωρακισμένο, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας - Κριτική από Ξανθό και βέλη προς τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ από Εξαδάκτυλο

Τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την υγεία ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum που διοργανώνεται παράλληλα με την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στην ενότητα «Υγεία και οι προκλήσεις μετά την πανδημία», ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες: στον εξορθολογισμό του ΕΟΠΥ σε συνεργασία με ιδιώτες, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλες τις δομές, με ενεργό ρόλο του ιδιωτικού τομέα και στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αφενός με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και αφετέρου με αναδιοργάνωση του χάρτη των δημόσιων νοσοκομείων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν κατέχεται από ιδεοληψίες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συνεργασίες με το δημόσιο, όπου κριθεί ότι θα αυτό επιφέρει βελτιώσεις στην περίθαλψη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας είναι το 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για βελτίωση εξοπλισμού, εγκαταστάσεων και παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως και τα πάνω από 200 εκατ. που θα διατεθούν για πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα κονδύλια που θα δοθούν για εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα πλαστά πιστοποιητικά, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα είναι θωρακισμένο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στο σύστημα. Μοναδική δυσκολία, όπως είπε, είναι η ταυτοποίηση της γνησιότητας πιστοποιητικών εμβολιασμού από τρίτες χώρες, ειδικά Βαλκανικές.

Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, επισήμανε ότι η χώρα μας έδειξε ετοιμότητα και κατάφερε να πάρει γρήγορα μέτρα, υπερδιπλασιάζοντας ταυτόχρονα της ΜΕΘ και κάνοντας προσλήψεις νέου προσωπικού. «Προφανώς υπήρχαν λάθη, αλλά η συνολική διαχείριση δείχνει ότι χώρα πήγε πολύ καλύτερα με βάση την κατάσταση του συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Για την πορεία των εμβολιασμών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βελτιωθούν οι ρυθμοί με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτών γιατρών, τους οποίους εμπιστεύονται οι πολίτες, καθώς και με την καμπάνια για να πειστεί ο κόσμος. Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα θα υπάρχει μία μερίδα πολιτών που θα διακατέχεται από ιδεοληψίες, η οποία δεν πρόκειται να πειστεί ποτέ.

Επικρίσεις από Ξανθό και...

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημική κρίση άσκησε ο τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Ο πρώην υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα λάθη και τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω νέου κύματος άγνωστης έντασης. Όπως είπε, δεν ενισχύθηκε σοβαρά το ΕΣΥ, στα ΤΕΠ, στις κλινικές Covid, στις ΜΕΘ και στα ιατρεία για μετανοσοκομειακή παρακολούθηση, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο ούτε για καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, ειδικά σε σημεία όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, ενώ χαρακτήρισε μαύρη τρύπα την πρωτοβάθμια φροντίδα. Υποστήριξε επίσης ότι «το αφήγημα ότι εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε αποδείχτηκε ότι δεν έχει σοβαρή επιστημονική βάση, σημειώνοντας ότι οι οι νέες μεταλλάξεις και κυρίως η ανισότητα στο ποσοστό των εμβολιασμών στις τρίτες χώρες υπονομεύουν το ανοσιακό τείχος στην Ευρώπη. Διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός είναι κομβικό στοιχείο για την πρωτογενή πρόληψη της διασποράς, αλλά δεν είναι το μόνο, ενώ ανέφερε ότι μόλις πριν από έναν μήνα ξεκίνησαν οι κατ' οίκον εμβολιασμοί.

Για το θέμα των αναστολών σημείωσε πως «η κυβέρνηση επιμένει σε ένα άδικο, σκληρό και επαχθές μέτρο, που έχει δημιουργήσει τρομερό πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ καταλόγισε ολιγωρία στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως ήταν σε γνώση του υπουργείου η υστέρηση σε μία μερίδας υγειονομικών και εργαζομένων στα νοσοκομεία. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα φτάσουν τις 10.000, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων εξαίρεσης και των ενστάσεων.

Ο κ. Ξανθός καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι οι τρεις από τις τέσσερις μεταρρυθμίσεις που προωθεί αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, όπως είπε, έμεινε εκτός της διαχείρισης περιστατικών κορωνοϊού.  

... βέλη Εξαδάκτυλου κατά Ξανθού

Αιχμές για την τοποθέτηση του κ. Ξανθού για τους εμβολιασμούς άφησε ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας ότι πιο ο αποτελεσματικός τρόπο να υπονομεύσει κανείς τον εμβολιασμό είναι να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του μιλώντας για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μολυσματικότερη παραλλαγή από τη Δέλτα. Για τα φαινόμενα επιθέσεων εναντίον γιατρών, σημείωσε ότι προέρχονται από οργανωμένες ομάδες, που ζητούν εκταφές νεκρών, νεκροψίες, οι οποίες ωθούν πολίτες να κάνουν αγωγές και μηνύσεις. Τόνισε ότι οι γιατροί θα αποδείξουν αθωότητα στα δικαστήρια χωρίς αμφιβολία, πρόσθεσε όμως πως γι' αυτόν τον λόγο ο ΠΙΣ από τον Μάρτιο 2020 ζήτησε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την Covid να έχουν ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, με εξαίρεση περιπτώσεις βαριάς αμέλειας ή δόλου.

Σε ερώτηση για την εξέλιξη της πανδημίας είπε πως «πιθανόν να έχουμε έναν κύκλο που θα μας ταρακουνήσει τον επόμενο μήνα», ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως τα φετινά Χριστούγεννα θα μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά του '17 και του '18, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προσδοκούμε να ακούσουμε κάλαντα». Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς τόνισε πως έπρεπε ήδη να έχουν πρόσβαση στην τρίτη δόση οι υγειονομικοί.

Στη μεγάλη αποεπένδυση κατά τη διάρκεια της πανδημίας που οφειλόταν στο clawback αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ELPEN, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνοντας ενδεικτικά πως το 95% των ογκολογικών θεραπειών εισάγονται. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να παραχθούν όλα εδώ, οπότε κάποια εισάγονται και λόγω της μονοπωλιακής κατάστασης είναι πολύ ακριβά. Τόνισε πως μέσα στην περίοδο της κρίσης δεν μπορεί να εξαρτώμαστε από εισαγωγές και πρόσθεσε πώς πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσει και ξένες εταιρείες, να μειωθεί έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνουν οι νέοι ερευνητές στη χώρα.

Ο κ. Τρύφων δήλωσε βέβαιος ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν εμβόλια mRNA, αρκεί να έχουν δικαιώματα από την πατέντα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για άλλες παθήσεις.

Στο πάνελ συμμετείχε και η πρόεδρος του δ.σ. των Γιατρών του Κόσμου, παιδίατρος Χαρίκλεια Τζιουβάρα, η οποία τόνισε πως άνθρωποι περιθωριοποιημένοι, όπως άστεγοι, χρήστες, ρομά, μειονότητες, πρόσφυγες, μετανάστες και φτωχοποιημένοι Έλληνες βίωσαν κατά την πανδημία περαιτέρω αποκλεισμό. Όπως είπε, κάποιοι δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό και νερό και βέβαια ούτε σε μάσκες, αντισηπτικά, φάρμακα, διαγνωστικά τεστ, τονίζοντας ότι αυτοί ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα.