Skip to main content

Deus Ex Machina: Ένας από μηχανής θεός… δεδομένων από τη Θεσσαλονίκη

Η start up του Ηλία Ταγκόπουλου αξιοποιεί την AI για ανάλυση δεδομένων, που γίνονται η βάση καινοτόμων ανακαλύψεων ερευνητών, επιστημόνων, εταιρειών.

Έρχεται ως από μηχανής Θεός για να προσφέρει τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια για επιστημονικές και καινοτόμες ανακαλύψεις στον χώρο της υγείας και της διατροφής, έχοντας πρώτα «τιθασεύει», αναλύσει και ομαδοποιήσει εκατομμύρια biodata που υπάρχουν στον αχανή κόσμο του διαδικτύου. Η Deus Ex Machina, μια start up από τη Θεσσαλονίκη, με ιθύνοντα νου έναν 42χρονο Καβαλιώτη, τον δρα Ηλία Ταγκόπουλο, που ζει στις ΗΠΑ και εργάζεται ως καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Ινστιτούτου Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Davis), αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να διαχειριστεί δεδομένα που μπορούν να γίνουν η βάση για τις έρευνες και τις ανακαλύψεις επιστημόνων, ερευνητών και επιχειρήσεων. Με καθαρά εξωστρεφή χαρακτήρα, αφού οι πελάτες της προέρχονται από Ευρώπη και ΗΠΑ, απασχολεί σήμερα 46 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων μηχανικούς υπολογιστικών συστημάτων, λογισμικού, ανάλυσης δεδομένων, τεχνητής νοημοσύνης και βιοπληροφορικής, ηλικιών από 20 έως 45 ετών, ενώ έχει διαρκείς ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό.

Το τελευταίο της επίτευγμα είναι μια πλατφόρμα επιστημονικών ανακαλύψεων, η οποία περιλαμβάνει βάσεις δεδομένων (biodata και genome-γονιδίωμα), όπου έχει κάνει ήδη την ανάλυση, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες συνδέσεις και κατηγοριοποιήσεις, σε ένα ενδελεχές ξεκαθάρισμα δηλαδή, ώστε να μπορεί ο επιστήμονας, ο ερευνητής ή ο επιχειρηματίας να μπει και να βρει τις απαντήσεις που επιθυμεί. «Θέλει για παράδειγμα ένας ερευνητής να βρει πώς συνδέεται μια ασθένεια με μια σειρά βακτηρίων. Αξιοποιεί την πλατφόρμα και έχει τη δυνατότητα να κάνει μια πολύ εξειδικευμένη αναζήτηση, από το να χαθεί στα χαοτικά data του διαδικτύου» λέει στη Voria ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Deus Ex Machina, Ανέστης Τάσκος.

Η λαμπρή πορεία στις ΗΠΑ και η αγάπη για την Ελλάδα

Ο Ηλίας Ταγκόπουλος ξεκίνησε από την Ελευθερούπολη Καβάλας το μακρύ του ταξίδι για τον κόσμο των υπολογιστών. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας παίρνοντας το πτυχίο του το 2001, για να συνεχίσει με ένα μεταπτυχιακό στη μικροηλεκτρονική στο Πανεπιστήμιο Columbia το 2003 και έπειτα, το 2008, με ένα διδακτορικό στο πεδίο του Electrical Engineering στο Πανεπιστήμιο Princeton. Εργάστηκε στην Credit Suisse στη Νέα Υόρκη στην ανάπτυξη επενδυτικών μοντέλων, ενώ η πορεία του στις ΗΠΑ ήταν ταχύτατη και αξιοθαύμαστη, καθώς σήμερα, σε ηλικίας μόλις 42 ετών, είναι καθηγητής Computer Science και του UC Davis Genome Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis Campus, ενώ είναι επίσης διευθυντής του USDA/NSF AI Institute for Next Generation Food System (AIFS), που είναι το νέο εθνικό ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης της Αμερικής σε αγροτική ανάπτυξη και διατροφή και απαρτίζεται από 50 καθηγητές από το UC Berkeley, το Cornell και το UIUC. Το ερευνητικό του έργο κινείται στους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης, συστεμικής, συνθετικής, και εξελικτικής βιολογίας και της χρήσης υπολογιστικών μεθόδων στις επιστήμες υγείας, ενώ εργάστηκε και σε επιχειρήσεις του βιοτεχνολογικού κλάδου.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ ήταν το 2015 και η δημιουργία της εταιρείας PIPA (Process Integration and Predictive Analytics), η οποία φτιάχτηκε για να διαχειριστεί τις προκλήσεις του τεράστιου όγκου των data για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων από μια σειρά κλάδων. Αξιοποιώντας η PIPA την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους αλγόριθμους που ανέπτυξε κατάφερε να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος μεγάλων εταιρειών, κυρίως βιοτεχνολογίας, υγείας και παραγωγής τροφίμων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τα δεδομένα που υπάρχουν εκεί έξω, για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική τους διαδικασία και γενικότερα να κάνουν βήματα μπροστά.

Το 2017 ο Ηλίας Ταγκόπουλος, που δεν ξέχασε ποτέ τη χώρα του, αποφάσισε να δημιουργήσει την Deus Ex Machina στην Ελλάδα, με τα πρώτα γραφεία της να ανοίγουν στην Αθήνα και έναν χρόνο αργότερα στη Θεσσαλονίκη, που είναι σήμερα και τα κεντρικά της. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει πάνω από 50 πρότζεκτ σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που αφορούσαν από τον αγροτικό κλάδο και τον τομέα των τροφίμων μέχρι τις χρηματοοικονομικές προβλέψεις και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και πλέον εστιάζει στα biodata και τα genome, αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα καινοτομίας με την τεχνητή νοημοσύνη στο κέντρο της.

«Αυτό που κάνει η Deus Ex Machina είναι να ξεκλειδώνει νέους ορίζοντες για την καινοτομία γύρω από το life science. Δίνουμε τη δύναμη στους χρήστες μας να αντλήσουν στοιχεία από τεράστιες βάσεις δεδομένων, για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις, εφαρμογές και προϊόντα» λέει ο Ανέστης Τάσκος.