Skip to main content

Deutsche Bank: Πιθανή η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για στήριξη

Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για τη χώρα μας: η επιβολή ποινών ή (το πιθανότερο) η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για στήριξη.
Η χώρα μας μπορεί να αναγκασθεί τους επόμενους μήνες να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζει η Deutsche Bank σε σχετική έκθεσή της με τίτλο η Ελλάδα «υπό πίεση».

Ειδικότερα, στη σχετική έκθεση της γερμανικής τράπεζας που υπογράφουν οι οικονομολόγοι Mark Wall και Thomas Mayer επισημαίνεται πως, μετά από την υπαγωγή της Ελλάδας από την ΕΕ στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο ενδεχόμενο μπορεί να είναι η επιβολή ποινών και το δεύτερο, και το πιο πιθανό, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι η Ελλάδα να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να προχωρήσει σε μία stand-by συμφωνία.

Η Deutsche Bank εκτιμά πως στο πρώτο δίμηνο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε νέες υποδείξεις στην Ελλάδα, ενώ το Μάιο ή τον Ιούνιο αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα. Εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση και δεν πείσει την ΕΕ ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τότε η Deutsche Bank δεν αποκλείει η ΕΕ να της επιβάλλει πρόστιμο έως και 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η ΕΕ θα τις υποδείξει να ζητήσει τη στήριξη του ΔΝΤ.

Παράλληλα οι δύο οικονομολόγοι κάνουν λόγο για εύθραυστο οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα λόγω της άσχημης εικόνας των δημοσιονομικών, του υψηλού εξωτερικού χρέους και της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των ελληνικών τραπεζών. Όσον αφορά στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ο οίκος παραθέτει την πιο πρόσφατη επισήμανση του ΔΝΤ, το οποίο υποστήριζε πως το επίπεδο των τραπεζικών κεφαλαίων μπορεί να είναι επαρκές, ωστόσο μειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ