Skip to main content

Δεξιά μετατόπιση του πολιτικού τοπίου στη Γαλλία

Πάνω από 150.000 μέλη της συντηρητικής παράταξης καλούνται να εκλέξουν υποψήφιό για τις επερχόμενες προεδρικές

Στη Γαλλία συνήθως το σασπένς χτυπάει κόκκινο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τότε οι Γάλλοι αποφασίζουν ουσιαστικά αν ο ένοικος των Ηλυσίων θα είναι σοσιαλιστής ή συντηρητικός. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας καταρρίφθηκε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2017. Κανένα από τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας δεν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Αντίπαλοι για την προεδρία ήταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Έξι μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2022, πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη déjà vu: εδώ και μήνες δημοσκοπικά ινστιτούτα προβλέπουν και πάλι μια τελική αναμέτρηση μεταξύ Μακρόν και Λεπέν ή μια μονομαχία μεταξύ Μακρόν και Ζεμούρ, πάλι από τον χώρο της ακροδεξιάς. Αν και ο αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ ξεκίνησε για την κούρσα των προεδρικών ως πολιτικό αουτσάιντερ, πλέον έχει σταθεροποιηθεί επιδιδόμενος σε ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια.

Ο Ζεμούρ θα καθορίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων;

«Ο Ζεμούρ δεν προσελκύει μόνο τους ψηφοφόρους της Λεπέν, αλλά και παλιούς, συντηρητικούς υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι είχαν επιλέξει ως υποψήφιό τους για την προεδρία το 2017 τον Φρανσουά Φιγιόν (μια υποψηφιότητα που επισκιάστηκε από σκάνδαλο διαφθοράς)» αναφέρει στην DW ο Ζαν Υβ Καμύ, ειδικός στη μελέτη της ακροδεξιάς από το ίδρυμα Jean Jaurès του Παρισιού.

Στο μεταξύ ο Ζεμούρ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, θεωρείται ωστόσο θέμα ημερών. «Από τη μια πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μετριοπαθείς υποστηρικτές, οι οποίοι θα ψήφιζαν για παράδειγμα τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία.Έχουν όμως επίσης ψηφοφόρους που συμπλέουν με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, οι απόψεις των οποίων στο θέμα της μετανάστευσης δεν μπορούν να θεωρηθούν μετριοπαθείς»

Το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων διεκδικούν αυτή τη στιγμή πέντε υποψήφιοι. Ένας εξ αυτών είναι ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ζητά η Γαλλία «να ανακτήσει και πάλι τον έλεγχο» σε θέματα ασύλου, ασκώντας κριτική στην Συμφωνίας Σένγκεν. Μια ένθερμα φιλολευρωπαϊκή καμπάνια δεν αναμένεται ούτε από τη Βαλερί Πεκρές και τον Ξαβιέ Μπερτράν. Ο Μπέρτραντ, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό του αρχηγού των Χριστιανοδημοκρταών Άρμιν Λάσετ το περασμένο καλοκαίρι στο Άαχεν, τώρα στάζει δηλητήριο κατά της ΕΕ ζητώντας ισχυρότερο εθνικό κράτος. Σε παρόμοιους τόνους κινείται και η πρώην υπ. Προϋπολογισμού Βαλερί Πρεκές, η οποία τάσσεται υπέρ μιας σκληρότερης αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην ευρωβουλευτής Φιλίπ Ζουβέν και ο βουλευτής Ερίκ Κιοτί. Πάντως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι εν τέλει θα επικρατήσει ο 70χρονος Μισέλ Μπαρνιέ.

Τα θέματα που απασχολούν τους Γάλλους

Μετά την επιλογή και του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να επιταχυνθεί η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία.Ακόμη δεν είναι σίγουρο αν οι προεδρικές εκλογές κριθούν μόνο από το θέμα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, το θέμα της αγοραστική δύναμης των Γάλλων ψηφοφόρων αναμένεται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάντως σε δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας τα 2/3 των Γάλλων ερωτηθέντων θεωρούν τον Ζεμούρ αντιδημοκράτη, ρατσιστή και επικίνδυνο. Για τον Καμύ το στοιχείο αυτό είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψη οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών, όσο σκληρές απόψεις κι αν υιοθετούν στο πεδίο της μετανάστευσης.

Aντρέας Νολ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle