Skip to main content

Διάβημα Αθήνας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ

Σε διάβημα προς την Άγκυρα να απόσχει από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε διάβημα προς την Άγκυρα να απόσχει από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών. Προηγήθηκε η προκλητική αγγελία προς ναυτιλλομένους που εξέδωσε η Τουρκία, για έρευνες από νορβηγικό σκάφος σε περιοχές νοτίως του Καστελόριζου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε και σε ενημέρωση προς την νορβηγική κυβέρνηση και την πλοιοκτήτρια εταιρία, ώστε να είναι σε γνώση των ελληνικών θέσεων.

Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα επισημαίνεται ότι δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.