Skip to main content

Διαβουλεύσεις Κλίντον για επανέναρξη συνομιλιών Ισραήλ- Παλαιστίνης

Μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, με στόχο την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων.
Μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με στόχο την άρση των εμποδίων που αποτρέπουν έως τώρα την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων.

Κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι, σημείωσε πως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχίζει την αμερικανική πρωτοβουλία υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και ήδη έχει κάνει επαφές με τους ομολόγους της της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, Αχμαντ Αμπού Γέιτ και Νάσερ Ζαουντέχ αντίστοιχα.

Οι διαβουλεύσεις της κ. Κλίντον γίνονται παράλληλα με τις επαφές που έχει επιτόπου ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί τόσο με τον κ. Νετανιάχου όσο και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, επισημαίνει πως ο κ. Αμπάς είναι «σχεδόν έτοιμος να αποδεχτεί» της άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.