Skip to main content

Διαχείριση αιμορραγίας και σύγχρονη Καρδιοχειρουργική

Άρθρο του Dr Κοσμά Τσαρικίδη, καρδιο-θωρακοχειρουργού και διευθυντή της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

του Κοσμά Τσακιρίδη*

Η αιμορραγία στην Καρδιοχειρουργική σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου, ενώ η μετάγγιση αίματος και παραγώγων αυτού, όπως είναι το πλάσμα, τα αιμοπετάλια και το κρυοΐζημα, οδηγεί σε αύξηση του χρόνου και του κόστους νοσηλείας, αλλά και του ενδεχομένου θνησιμότητας. Την ίδια στιγμή, το κόστος νοσηλείας και οι πιθανότητες θνησιμότητας μπορεί να εκτοξευθούν  από την αναιμία και τις λοιμώξεις στην Καρδιοχειρουργική.

Για όλους αυτούς τους λόγους η διαχείριση της αιμορραγίας και των παραγώγων αίματος στον καρδιοχειρουργικό ασθενή θεωρείται ζωτικής σημασίας και υπαγορεύει την υιοθέτηση μιας νέας φιλοσοφίας, η οποία θα βασίζεται στην ολιστική διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι ασθενείς με αναιμία ή με παράγοντες κινδύνου για αιμορραγία.



Με την προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση και διόρθωση της αναιμίας ή άλλων διαταραχών πριν από το χειρουργείο, εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες, χειρουργικές τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ενώ η μετεγχειρητική φροντίδα ακολουθείται με τέτοιον τρόπο που ο ασθενής να μην υποβάλλεται σε άσκοπες μεταγγίσεις.

Τα πλεονεκτήματα της νέας προσέγγισης

Τα πλεονεκτήματα της ολιστικής αυτής προσέγγισης είναι πολλά. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τις βέλτιστες συνθήκες, ακόμα και σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, ενώ οι ασθενείς είναι προετοιμασμένοι και γνωρίζουν εκ των προτέρων κάθε βήμα της θεραπείας που θα ακολουθηθεί, γεγονός που ενισχύει το, ιδιαίτερα πολύτιμο, αίσθημα της ασφάλειας. Επίσης, αποφεύγεται το υψηλό κόστος που συνοδεύει τις μεταγγίσεις των μονάδων του αίματος, ενώ περιορίζεται σημαντικά το ενδεχόμενο επιπλοκών.

Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη του τελικού στόχου είναι προϊόν της αγαστής συνεργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, καρδιολόγοι, αιματολόγοι, νοσηλευτές, τεχνικοί εξωσωματικής κυκλοφορίας και τεχνικοί εργαστηρίων, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου απαρτίζουν μια ομάδα που αντιμετωπίζει εξατομικευμένα κάθε ασθενή.

Διεθνές σεμινάριο από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Η διαχείριση της αιμορραγίας στην Καρδιοχειρουργική βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο διεθνούς σεμιναρίου με τίτλο «Interdisciplinary Meeting on Bleeding Management: Focus on Patient Blood Management in Cardiac Surgery», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε ένα αντίστοιχο σεμινάριο στην Ελλάδα με διεθνείς ομιλητές και συμμετέχοντες, αλλά και η πρώτη φορά που διενεργήθηκε με αιχμή την Καρδιοχειρουργική.



Τη διοργάνωση ανέλαβαν η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού, με επικεφαλής τον Καρδιο-θωρακοχειρουργό, Δρ Κοσμά Τσακιρίδη, το διεθνές ίδρυμα EurAsia Heart Foundation και η οργάνωση Heart Team Education Association, ενώ η αιγίδα ήταν του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιάς Θώρακος και Αγγείων. Με το σεμινάριο αυτό το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο έθεσε τις βάσεις για την διαχείριση της αιμορραγίας στην Ελλάδα στο πεδίο της Καρδιοχειρουργικής, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της προσέγγισης αυτής σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.



Μάλιστα, ο Καρδιο-θωρακοχειρουργός Δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία στο πεδίο, κάνοντας το επόμενο βήμα μέσα από την αξιοποίηση της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης. Άλλωστε, όπως σημείωσε και στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οφείλουμε να εγκαταλείπουμε τις απαρχαιωμένες τεχνικές τη στιγμή που οι εξελίξεις τρέχουν, αξιοποιώντας την συνεχή ενημέρωση και την εκπαίδευση ως συμμάχους στον αγώνα για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

*Ο Dr Κοσμάς Τσακιρίδης είναι καρδιο-θωρακοχειρουργός και διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τηλ.: 00306932370942
www.tsakiridiskosmas.gr

Γραμματεία:
Τηλ: 00306976936665
tsakiridiskosmas@gmail.com