Skip to main content

Διαδικτυακή Ομήρου Οδύσσεια από το ΚΘΒΕ σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη

Λόγω πανδημίας η Οδύσσεια και συγκεκριμένα η Η' Ραψωδία ζωντανεύει μέσω της ιστοσελίδας και των podcast του Κρατικού Θεάτρου.

Ο μυθικός κόσμος της Οδύσσειας σε μετάφραση Δ. Μαρωνίτη, δραματοποιημένος από τριάντα οκτώ ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που έθεσε εν καιρώ πανδημίας επί σκηνής μικροφώνου η Έφη Δρόσου συνεχίζει να συναρπάζει το θεατρόφιλο κοινό.

Τριακοστή δεύτερη μέρα για την περιπλάνηση του Ομηρικού ήρωα που αποζητά το νόστιμον ἦμαρ στη χώρα των Φαιάκων. Χρυσό ασήμι και χαλκός και υφαντά παντού και κόσμος και άνθρωποι φιλόξενοι στο ονειρικό παλάτι με πρώτο και καλύτερο τον βασιλιά Αλκίνοο.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ελάτε μέσα απ’ την ιστοσελίδα και τα podcast του Κρατικού Θεάτρου να κρυφοκοιτάξουμε πίσω απ’ την ομίχλη της Αθηνάς, πώς τη Ναυσικά, η Αρήτη, ο γέροντας Εχένηος και ο Αλκίνοος του ανοίγουν τον δρόμο για την Ιθάκη.

Ραψωδία Η: Ὀδυσσέως εἴσοδος πρὸς Ἀλκίνοον

Ο Οδυσσέας, σχεδόν αθέατος από τους περαστικούς λόγω της ομίχλης που προκαλεί η θεά Αθηνά, προχωρά προς το παλάτι του Αλκίνοου. Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά και την πολυτέλεια, εισέρχεται στον χώρο που κάθεται το βασιλικό ζεύγος και προσπέφτει στα πόδια της Αρήτης ζητώντας της βοήθεια για την επιστροφή του. Μετά την προτροπή του γέροντα Εχένηου, ο Αλκίνοος προσφέρει στον Οδυσσέα φιλοξενία. Η Αρήτη αναγνωρίζει τα ρούχα του ξένου και ζητάει να μάθει που τα βρήκε. Εκείνος αφηγείται τα γεγονότα της ζωής του, ξεκινώντας λίγο πριν από την άφιξή του στο νησί της Καλυψώς. Στη συνέχεια μιλάει για το ταξίδι του προς το νησί των Φαιάκων και για τη συνάντησή του με την Ναυσικά, χωρίς όμως να αποκαλύψει ακόμη την ταυτότητά του. Ο Αλκίνοος δείχνει να εκτιμάει τη φρόνηση του Οδυσσέα και εκφράζει την επιθυμία να του δώσει τη Ναυσικά για γυναίκα του, αν εκείνος θελήσει να μείνει στο νησί των Φαιάκων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Σκηνοθεσία- Συντονισμός:

Έφη Δρόσου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου:

Διονύσης Κωνσταντινίδης

Μουσικοί:

Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα)

Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)

Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου

Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης

Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης

Αθηνά: Λίλιαν Παλάντζα

Εχένηος: Δημήτρης Διακοσάββας

Αλκίνοος: Νίκος Κολοβός

Αρήτη: Άννυ Τσολακίδου