Skip to main content

Διαδηλώσεις στη Χιλή: «Λάβαμε το μήνυμα» λέει ο συντηρητικός πρόεδρος

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Χιλή για τις κοινωνικές ανισότητες και απαιτούν από τον πρόεδρο μεταρρυθμίσεις.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, πιεζόμενος από ένα κίνημα αμφισβήτησης δίχως προηγούμενο στη χώρα της Νότιας Αμερικής, διαβεβαίωσε ότι «έλαβε το μήνυμα» που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντας χθες Παρασκευή στις κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και αλλού για να καταγγείλουν τις κοινωνικές ανισότητες και να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις.

«Το πλήθος, χαρούμενο και ειρηνικό, έκανε πορεία» για να «απαιτήσει μια Χιλή πιο δίκαιη και αλληλέγγυα», πράγμα που «ανοίγει μεγάλους δρόμους προς το μέλλον» και «την ελπίδα», ανέφερε ο Πινιέρα μέσω Twitter. «Λάβαμε όλοι μας το μήνυμα», συμπλήρωσε ο αρχηγός του κράτους.

Σημειώνεται πως από την έναρξη των ταραχών, τη 18η Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ) έχει καταγράψει 584 τραυματίες, οι 245 εκ των οποίων υπέστησαν τραύματα από σφαίρες.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της οργής στη χώρα, περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί παρέμεναν ανεπτυγμένοι σε όλη την επικράτεια. Στη χώρα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων ο ΟΗΕ αποφάσισε να συγκροτηθεί μια αποστολή για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής (δείτε περισσότερα εδώ).