Skip to main content

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της «υγειονομικής δικτατορίας»

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους, το Σάββατο, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα μέτρα.

«Ελευθερία» και «Όχι στη υγειονομική δικτατορία» είναι τα συνθήματα, τα οποία στη Γαλλία βεβαίως έχουν όντως την …ελευθερία να φωνάζουν στους δρόμους όσοι δεν θέλουν το εμβόλιο, όσοι μιλούν για διακρίσεις λόγω του «υγειονομικού πάσου», όσοι δεν θέλουν ν’ ακούνε κουβέντα στο να πληρώνουν οι ίδιοι από τη τσέπη τους τα μοριακά τεστ. Αυτό ακριβώς είχε εξαγγείλει στις 13 Ιουλίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Έτσι το «Μακρόν, παραιτήσου» προστέθηκε πλέον στα συνθήματα.

Σε 114.000 υπολόγισε το υπουργείο Εσωτερικών τους διαδηλωτές το Σάββατο σε όλη τη Γαλλία. Γύρω στους 18.000 ήταν στο Παρίσι, με επικεφαλής και γνωστά πρόσωπα από τα Κίτρινα Γιλέκα, όπως ο τραγουδιστής Φράνσις Λαλάν, αλλά και πρώην στελέχη του «Εθνικού Μετώπου» της Μαρίν Λεπέν όπως ο Φλοριάν Φιλιπό και άλλοι.

Κι όμως, οι περισσότεροι προτιμούν το εμβόλιο

Σε συμπληγάδες, βρέθηκε η λογική των απλών πολιτών που παρατηρούσαν, τους - χωρίς μάσκα στην πλειοψηφία τους- διαδηλωτές σε παρισινό δρόμο. «Που είναι το δίκιο;» αναρωτήθηκε ο 45χρονος Γκιγιόμ, με μάσκα προστασίας ο ίδιος, καθώς και η οκτάχρονη κόρη του. Επιχειρηματίας με κατάστημα υποδημάτων αναλογίσθηκε που θα είναι η δική του ελευθερία σε περίπτωση ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της «παράλλαξης Δέλτα» του ιού.

Πέρα όμως από αυτούς που τρέχουν στους δρόμους, υπάρχουν και αυτοί που «τρέχουν διαδικτυακά» για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Στους 926.000 υπολογίζονται αυτοί που μπλόκαραν την επίσημη πλατφόρμα εμβολιασμών (Doctolib) πριν καλά καλά τελειώσει την ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν, στις 13 Ιουλίου. Σε μία δημοκρατία η πλειοψηφία μετράει…

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle