Skip to main content

Διαδοχικές συναντήσεις ΣΕΒΕ με κυβερνητικούς παράγοντες

Η Διοίκηση του ΣΕΒΕ επεσήμανε στους κυβερνητικούς εκπροσώπους τις προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες εξαγωγείς από τη νέα κυβέρνηση

Διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα η Διοίκηση του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, τον πρώην Πρόεδρο, κ. Δημήτρη Λακασά και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, κ. Παναγιώτη Χασάπη.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον κ. Άκη Σκέρτσο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, τους κ. Κώστα Φραγκογιάννη, Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, τον κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, τον κ. Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη παρουσία του κ. Νίκου Παπαθανάση, Υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου και του κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργού αρμόδιου για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα με εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Η Διοίκηση του ΣΕΒΕ επεσήμανε στους κυβερνητικούς εκπροσώπους τις προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες εξαγωγείς από τη νέα κυβέρνηση, καθώς αναμένουν την άμεση υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών αναφορικά με την ανάπτυξη της παραγωγής και της εξωστρέφειας. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του Συνδέσμου αναφέρθηκαν σε πληθώρα ζητημάτων που απασχολούν την εξαγωγική κοινότητα της χώρας όπως το φορολογικό σύστημα και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και η βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, με την κατάργηση της εισφοράς 0.60% του Ν. 128/75 για τις χρηματοδοτήσεις που αποπληρώνονται με προϊόν εξαγωγής και η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας. Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, μέσα μάλιστα από ένα στρατηγικό σχέδιο, την ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων υπηρεσιών και φορέων στο Υπουργείο Εξωτερικών και την αξιοποίηση της μακρόχρονης τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης του ΣΕΒΕ.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, εκτενής αναφορά έγινε στη δημιουργία ενός «brand name» για τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να προστατευθούν από το διεθνή ανταγωνισμό και τις συνέπειες που δύναται να έχει η Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, η Διοίκηση του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε σε σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον όπως είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση. Τέλος, ο ΣΕΒΕ παρουσίασε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης την πρόταση που έχει καταρτίσει για ειδική πολιτική στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την ενδυνάμωση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.