Skip to main content

Με διαδρομές στην ιστορία της Θεσσαλονίκης απαντά το Open House στον κορωνοϊό

Με θεματικές διαδρομές, virtual ξεναγήσεις σε δέκα κτήρια και μότο το «layers of history» έρχεται το φετινό Open House Thessaloniki.

Με θεματικές διαδρομές σε όλη τη Θεσσαλονίκη και virtual ξεναγήσεις σε δέκα κτήρια απαντάει το φετινό Open House Thessaloniki στην κρίση του κορωνοϊού και σε όλους τους περιορισμούς που έχει φέρει.

Συγκεκριμένα, οι διαδρομές θα γίνουν, οι πρώτες πέντε τα Σαββατοκύριακα, 21 και 22 Νοεμβρίου και οι επόμενες πέντε, 28 και 29 Νοεμβρίου.

«Mέσα από τις διαδρομές αναδεικνύουμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και μέσα από τα virtual tours τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Για αυτό και το μότο μας φέτος είναι layers of history, που βγήκε από ένα διαγωνισμό που είχαμε πέρσι στην ερώτηση ποιο μότο θα θέλατε να δείτε του χρόνου», τόνισε μιλώντας στη Voria.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας του γνωστού πλέον θεσμού, Ρενάτα Δούμα.

Οι θεματικές των διαδρομών θα ποικίλουν καθώς θα αφορούν υπάρχει διαδρομή που εστιάζει το Γαλεριανό Συγκρότημα, που κάνει τη βόλτα στις βίλες των Εξοχών, που αναδεικνύει το μωσαϊκό των θρησκευμάτων με μια ξενάγηση από την Εβραϊκή Συναγωγή και την Αγία Σοφία μέχρι την Ευαγγελική Εκκλησία. Άλλες διαδρομές θα επικεντρώνονται στα δυτικά τείχη, τη βιομηχανική περιοσχή στα Σφαγεία, τη διαδρομή από την Άνω Πόλη μέχρι τον Λευκό Πύργο, την ανοικοδόμηση μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917. Συνολικά θα προταθούν 10 διαδρομές, η καθεμιά εκ των οποίων θα είναι 2,5 με 3 χιλιόμετρα και θα διαρκεί περίπου δύο ώρες.
Όπως υπογράμμισε η κ. Δούμα, οι ξεναγήσεις παραμένουν δωρεάν ενώ αυτή τη φορά το πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει όπως με τα κτήρια καθώς κάθε 15 λεπτά θα ξεκινάει ένα νέο γκρουπάκι.

Το δέυτερο Σάββατο του OHT θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα βίντεο των virtual tours, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό. Μέσω των βίντεο, θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί εικονικά 10 κατοικίες, ανάμεσα στις οποίες θα είναι μονοκατοικίες στο Πανόραμα, αστικά διαμερίσματα, λόφτ αλλά και το ολοκαίνουργιο Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια.

"Η θετική διάσταση είναι πως το κοινό θα μπορέσει να δει μέσω διαδικτύου κτήρια που δεν θα άνοιγαν κανονικά στο Open House", αναφέρει η κ. Δούμα διευκρινίζοντας εξάλλου πως οι κατοικίες είναι μια κατηγορία κτισμάτων που αγαπούν παραδοσιακά και προτιμούν σύμφωνα με τα στατιστικά οι συμμετέχοντες στο Open House.

Παράλληλα, φέτος θα πραγματοποιηθούν όπως τα τελευταία χρόνια, το open vote, o διαγωνισμός για το βραβείο κοινού που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ψηφίσουν το αγαπημένο τους virtual tour και την αγαπημένη τους διαδρομή αλλά και το καθιερωμένο open photo, στο οποίο οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, γράφοντας το hashtag (#) του διαγωνισμού. Στη συνέχεια, μετά και από ψηφοφορία του κοινού, oι καλύτερες φωτογραφίες, που αποδίδουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα, μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Thessaloniki, βραβεύονται.