Skip to main content

Διάδρομοι πρασίνου στη Θεσσαλονίκη

Έναν πράσινο «μανδύα» που θα περικλείει την Θεσσαλονίκη προτείνει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας, Θεο
Έναν πράσινο «μανδύα» που θα περικλείει και θα προστατεύει την πόλη της Θεσσαλονίκης προτείνει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας, Θεοχάρης Ζάγκας, μιλώντας στη Voria.gr.

«Σε ολόκληρη την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης υπάρχουν διάσπαρτα δάση. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα «μανδύα» πέριξ της πόλης, δηλώνει ο κ. Ζάγκας, ενώ παράλληλα στο σχεδιασμό είναι η δημιουργία «πράσινων διαδρόμων» που θα διεισδύουν μέσα στην πόλη.

Το σχέδιο αφορά στη σύνδεση του Δάσους της Θέρμης και του Τριαδίου μεαυτό του Χορτιάτη και αυτό με τη σειρά του θα συνδέεται με τα δάση τουΠανοράματος, το Σέιχ Σου, καθώς και το δάσος Κουρί στην περιοχήΑσβεστοχωρίου. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι διάδρομοι θα συνεχίζουν πάνωαπό το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στην αναδασωτέα έκταση στην περιοχήτου Τιτάνα, ενώ θα καταλήγουν στη Νεοχωρούδα, περνώντας από τοΩραιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο.

«Πολύ χαμηλή» χαρακτηρίζει την αναλογία πρασίνου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζάγκας, ενώ οι συγκεκριμένοι διάδρομοι πρασίνου, όπως υποστηρίζει, είναι λειτουργικοί καθώς δίνουν διόδους σε πολλά είδη χλωρίδας. «Περιαστικά, τα συγκεκριμένα δίχτυα πρασίνου θα τροφοδοτήσουν την πόλη μας με καθαρό αέρα, ενώ θα την προστατεύσουν και από πολλούς ρύπους, κυρίως στο βορειοδυτικό τομέα, όπου βρίσκεται η βιομηχανική περιοχή», τονίζει ο καθηγητής. «Το δάσος έχει ποικίλες λειτουργίες: αισθητική, λειτουργική, προστατευτική, υδρολογική, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος αναψυχής, αρκεί να κατευθύνουμε τον κόσμο σε συγκεκριμένα σημεία και όχι ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την έκταση».

Το πιο σημαντικό όφελος για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Ζάγκα, είναι ότι «μια τέτοια δράση θα συμβάλλει, με τις μικρές δυνάμεις της πόλης μας, στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τα δάση είναι σημαντικές δεξαμενές διοξειδίου του άνθρακα, αρκεί να μην τα καίμε κάθε τρεις και λίγο!».

Η συνολική έκταση των λωρίδων ενοποίησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 100.000 στρέμματα, ενώ μπορούν να γίνουν περισσότερα, εάν αυξηθεί το πλάτος τους. Αντικείμενο μελέτης είναι και το είδος των δέντρων που θα φυτευτούν στις συγκεκριμένες λωρίδες, το οποίο εξαρτάται από τις εκάστοτε εδαφικές συνθήκες κάθε περιοχής. Ωστόσο, αυτά που λείπουν από τη Θεσσαλονίκη, όπως δηλώνει ο κ. Ζάγκας, είναι τα είδη δρυός και τα πλατύφυλλα, επομένως σε αυτά θα πρέπει να δοθεί έμφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρόταση σχεδιάζεται εδώ και πολύ καιρό. Ο κ. Ζάγκας έχει κουβεντιάσει το σχέδιο με νυν υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, όταν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, ενώ το παρουσίασε λίγους μήνες πριν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης του πολιτικού.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, όπως δηλώνει ο κ. Ζάγκας, με βάση ένα 10ετές πλάνο. «Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η υλοποίηση θα πρέπει να υπάρξει ένας 10ετής σχεδιασμός. Για παράδειγμα, το πρώτο έτος μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύνδεση των δασών της Θέρμης, του Χορτιάτη και του Πανοράματος. Την επόμενη χρονιά, μπορούμε να συνδέσουμε τα συγκεκριμένα δάση με το δάσος του Κουρί, ή το Σέιχ Σου», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, είναι δυνατή η εμπλοκή και εθελοντών στη συγκεκριμένη προσπάθεια. «Υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οικολογικές οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν στην υλοποίηση του σχεδίου», τονίζει ο κ. Ζάγκας, ο οποίος από τη θέση του αντιπροέδρου του Σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου» μπορεί να συντονίσει ομάδα εθελοντών.

Ο κ. Ζάγκας δηλώνει αισιόδοξος για την υλοποίηση του προτεινόμενου σχεδίου: «Η απόφαση είναι πάνω απ΄ όλα πολιτική. Θα πρέπει να υπάρξει ηπολιτική βούληση, για να υλοποιηθεί. Ωστόσο από εδώ και πέρα θα πρέπεινα είμαστε έτοιμοι για όλα. Η Αθήνα έμεινε χωρίς δάσος. Ευχόμαστε ναμην συμβεί το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη».

Αλέξανδρος Μητάκης