Skip to main content

Διαφωνεί σε συγχώνευση με ΑΤΕΙ το προσωπικό του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Τι αναφέρουν τα δέκα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του ΔΙΠΑΕ για τη συγχώνευση με ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Επιμένουν στη διαφωνία τους για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τρία ΑΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του ιδρύματος. Τα δέκα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του ΔΙΠΑΕ σε κείμενο που ανάρτησαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κωδικοποιούν τις αντιρρήσεις τους ως ακολούθως:

«1. Διαφωνούμε με τη μετατροπή – υποβιβασμό του Πανεπιστημίου μας σε «κέντρο».
2. Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπεται διοίκηση του «κέντρου» από διοικητικό συμβούλιο ες αεί, το οποίο μάλιστα αποτελείται και από εκπροσώπους των άλλων προς συγχώνευση Ιδρυμάτων, ενώ εκπρόσωποι του σημερινού Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος δε συμμετέχουν στη διοίκηση άλλων τμημάτων και σχολών.
3. Διαφωνούμε με τη συγχώνευση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών με τη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών. Η συγχώνευση αυτή, εκτός των άλλων, οδηγεί και στην υποβάθμιση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, που αυταπόδεικτα προωθεί το συγκριτικό πολιτιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας.
4. Η σημερινή Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών μετατρέπεται σε Σχολή/Τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών, μολονότι η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, που προσφέρονται στη Σχολή, σχετίζονται με τη Διοίκηση και τις Νομικές Επιστήμες, οι οποίες, περιέργως, δεν αντιπροσωπεύονται στο νέο τίτλο.
5. Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται, ελπίζουμε από παραδρομή, η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών τρίτου κύκλου, με αποτέλεσμα την ερευνητική «αποστέωση» του ιδρύματός μας.
6. Ενόψει του αυτοδιοίκητου των ανώτατων ιδρυμάτων, δεν έχουμε λόγο αναφορικά με τη συγχώνευση των λοιπών τριών Ανώτατων Ιδρυμάτων».

Επίσης, επισημαίνουν ότι «ως ακαδημαϊκό προσωπικό του ιδρύματος, δεν είχαμε καμία συμμετοχή στις διαδικασίες της συγχώνευσης/ «συνέργειας», ούτε καν σε επίπεδο κοσμητόρων, όπως έγινε με τα άλλα τρία ιδρύματα και ότι η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου μας, με την από 01.02.2018 απόφασή της, ενέκρινε τη συμμετοχή στις συζητήσεις συνεργασίας, υπό τον όρο ότι το υφιστάμενο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος θα διατηρήσει την επωνυμία και την αυτοτέλεια του. Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, είναι προφανές ότι δεν τηρήθηκε κανένας από τους δύο παραπάνω όρους».

Το κείμενο υπογράφουν η Ελένη Ηρακλέους, η Κορίνα Κατσαλιάκη, ο Κομνηνός Κόμνιος, ο Στέργιος Λεβέντης, ο Μανόλης Μανωλεδάκης, ο Δημήτρης Μπαλτατζής, ο Χρήστος Μπερμπερίδης, ο Βασίλης Περιστέρας, ο Σταύρος Σταυρινίδης και ο Χρήστος Τζώρτζης,

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ πριν από λίγους μήνες με επιστολή τους προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ προσδιόριζαν –μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα ως προς το θέμα της συγχώνευσης του ΔΙΠΑΕ με τα ΑΤΕΙ.

⦁    Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είναι, με βάση τον ιδρυτικό του νόμο, ένα Ίδρυμα ειδικού σκοπού. Το όραμα ενός δημόσιου, αγγλόφωνου, οικονομικά αυτοδύναμου, εξωστρεφούς πανεπιστημίου – προτύπου, που προσφέρει προγράμματα με διεθνή προσανατολισμό, υποστηρίχθηκε διαχρονικά και με άριστα αποτελέσματα, τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και από τη Διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Μάλιστα, η επίτευξη του ως άνω ειδικού σκοπού του Διεθνούς Πανεπιστημίου πιστοποιήθηκε πανηγυρικά από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία απένειμε στο ΔΙΠΑΕ την ανώτατη διάκριση, κρίνοντάς το «άξιο θετικής μνείας».
⦁    Η ιδιαιτερότητα των στρατηγικών στόχων του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε σχέση με τα άλλα προς συγχώνευση Ανώτατα Ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν μεταξύ τους προφανή ομοιογένεια και συνάφεια ακαδημαϊκών σκοπών, δεν είναι συμβατή με την επιδιωκόμενη ενοποίηση, αφού θα αλλοιώσει με βεβαιότητα το χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου και θα καταργήσει στην πράξη τον ειδικό του σκοπό, όπως αυτός τέθηκε με τον ιδρυτικό του νόμο, ματαιώνοντας τη μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα επιτυχή πορεία του.
Άλλωστε, η διαφορά μεγέθους μεταξύ των φερόμενων ως συγχωνευόμενων Ιδρυμάτων, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
⦁    Η ενοποίηση ισότιμων αλλά ανόμοιων ακαδημαϊκών προτεραιοτήτων, δεν αρκεί για να μεταλαμπαδεύσει στο νέο φορέα το διεθνή προσανατολισμό που κατεξοχήν καλείται να θεραπεύσει θεσμικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά θα δημιουργήσει μάλλον ένα αμάλγαμα ασύνδετων ακαδημαϊκών μονάδων, που θα χαρακτηρίζονται από διάσπαση στοχοθεσίας και λειτουργική ασυμβατότητα, με προφανείς συνέπειες στην ευόδωση του εγχειρήματος.