Skip to main content

Διαγωνισμός για το ομορφότερο πράσινο μπαλκόνι στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Σε εξέλιξη οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό του δήμου Νεάπολης Συκεών που θα υποβάλλονται έως την Παρασκευή 27 Μαΐου

Με μια νέα δυναμική παρέμβαση, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες και υλοποιούμενες, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επιχειρεί να παρέμβει για τη βελτίωση του μικροκλίματος στο σύνολο της περιοχής, ενισχύοντας το πράσινο σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για τη διοργάνωση του 16ου Διαγωνισμού για το ομορφότερο μπαλκόνι, ταράτσα και κήπο, του μεγάλου φιλοπεριβαλλοντικού θεσμού που επανέρχεται μετά από απουσία ετών. Σε αυτόν μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δημότες και οι κάτοικοι στον δήμο υποβάλλοντας την αίτησή τους έως και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.

«Στόχος μας να πρασινίσουμε την πόλης μας ακόμη περισσότερο, με στόχο να βελτιώσουμε το μικροκλίμα, να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας» δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, την αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη και την προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος Ειρήνη Καλλάκου. Αυτή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την επαναφορά του Διαγωνισμού για το Ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι (Ταράτσα και Κήπο) στον δήμο, και στην οποία παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή.

«Αυτό που υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία πριν τον ‘‘Καλλικράτη’’ ως δήμος Συκεών, το επαναφέρουμε ως ύψιστη προτεραιότητα θεσπίζοντας εκ νέου τον επιτυχημένο θεσμό του διαγωνισμού του πράσινου μπαλκονιού, της πράσινης ταράτσας και του πράσινου προκηπίου» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «επιδίωξή μας είναι να παροτρύνουμε και να πείσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας, με τη συνδρομή και τη βοήθεια και του δήμου, να πρασινίσουν τις ταράτσες τους, τα σπίτια τους και τα προκήπιά τους». Όπως υπογραμμίζει, «τα λίγα αυτά τετραγωνικά μέτρα που θα προσθέσει η κάθε οικογένεια στον δικό της χώρο, αθροιζόμενα σε όλο το δήμο, μαζί με το δημοτικό δημόσιο χώρο πρασίνου, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής μας».

«Στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε κάθε κάτοικο αναλογούν μόλις 2,14 τ.μ., όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ως ελάχιστο όριο τα 9 τ.μ./κ. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 350.000 κατοικίες και πολλές χιλιάδες δημοτικών και δημόσιων κτιρίων, στα οποία εάν δημιουργούσαμε τουλάχιστον 10 τ.μ. πρασίνου, τότε η αναλογία ανά κάτοικο αυτόματα θα υπερδιπλασιαζόταν, αφού θα αποκτούσαμε συνολικά 3.500.000 νέα τ.μ. πρασίνου», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, κάνοντας λεπτομερείς αναφορές στις διεθνείς έρευνες και μελέτες για το αστικό πράσινο στις πόλεις ανά την υφήλιο και τις συνέπειες της έλλειψής τους στις κοινότητες.

«Τελευταία πόλη στην Ευρώπη σε πράσινο»

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη σε αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια και η τελευταία πόλη στην αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δίνει σταθερά τη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος με μια σειρά δράσεων και προγραμμάτων, μέσα από την αύξηση του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, που αναβαθμίζονται με τη δημιουργία βιοκλιματικών πάρκων αναψυχής, όπως επίσης και τη δημιουργία των πράσινων δωμάτων στις ταράτσες των δημοτικών κτιρίων. Στόχος μας είναι η βελτίωση και η ποιοτική αναβάθμιση του μικροκλίματος της περιοχής προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προσθέτοντας χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου. Κι αυτά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα με τη σύμπραξη και των συμπολιτών μας, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος κόπος και μεγάλο κόστος».

«Μικροί ελεύθεροι χώροι δόμησης, μεγάλα πάρκα, χώροι αναψυχής αλλά και περιαστικό πράσινο, όλα μαζί συμποσούμενα αποτελούν μια οικολογική ασπίδα, δημιουργώντας ένα μόνιμο πλέγμα προστασίας για την ποιότητα του περιβάλλοντος. Είναι συνεπώς αναγκαία η συμμετοχή του καθενός και όλων μας προς την κατεύθυνση της αύξησης του πρασίνου στις πόλεις ξεκινώντας από το μπαλκόνι, την ταράτσα, το προκήπιο του σπιτιού μας και φτάνοντας στη δημιουργία μεγάλων νέων χώρων πρασίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιβάρυνση και η μόλυνση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια, σύμφωνα με τις μελέτες, συσχετίζονται με την έλλειψη πρασίνου στις πόλεις, στοιχείο που ενοχοποιείται για εκατοντάδες θανάτους, «τους οποίους θα μπορούσαμε να αποφύγουμε εάν το αστικό πράσινο ήταν σε ανώτερα επίπεδα», όπως επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ο διαγωνισμός
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο διαγωνισμός λειτουργεί ως επιβράβευση και έπαινο των προσπαθειών των πολιτών για τη δημιουργία και συντήρηση καλαίσθητων ιδιωτικών χώρων πρασίνου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους έως και την Παρασκευή 27 Μαΐου, η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από τριμελή επιτροπή, ενώ στους πέντε πρώτους ανά κατηγορία θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα και συμβολικά δώρα από τον δήμο για τη φροντίδα και περιποίηση των χώρων πρασίνου, καθώς, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «δυστυχώς η νομοθεσία δεν προβλέπει οικονομικά βραβεία, κάτι που ζητάμε να αλλάξει».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
• στο email prasino2022@gmail.com δηλώνοντας τα στοιχεία της απαιτούμενης φόρμας (από την ιστοσελίδα του δήμου)
• τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2313 502274 – 2313 502221 από τις 8 π.μ. έως 2 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες
• συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και κατάθεσή της στο Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών και στα Δημοτικά Καταστήματα (Ελ. Βενιζέλου 125-Νεάπολη, Ειρήνης 19- Πεύκα, Ηπείρου 9–Άγιος Παύλος)
• κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή Novoville από το Google Play ή το App Store και επιλέγοντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στη συνέχεια:
-Πατούμε «Νέα Αναφορά»
-Δηλώνουμε στο χάρτη την τοποθεσία
-Επιλέγουμε την κατηγορία «Πράσινο μπαλκόνι-ταράτσα-κήπος»
-Ανεβάζουμε μία φωτογραφία από τα φυτά σας