Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
x

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ HACKATHON: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκη καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση μιας έξυπνης και λειτουργικής πόλης.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Φανταστείτε μια εφαρμογή που θα σας ενημέρωνε για την πορεία μιας αίτησης που έχετε καταθέσει στον δήμο Θεσσαλονίκης ή μια εφαρμογή που θα σας έδειχνε τι ώρα περνάει το απορριμματοφόρο για να μαζέψει τα σκουπίδια...

Τέτοιου είδος εφαρμογές και υπηρεσίες καλούνται οι πολίτες να δημιουργήσουν, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση μιας έξυπνης και λειτουργικής πόλης.

Στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να συμβάλει ο μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών (Hackathon) που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Greece) και την Ερευνητική Μονάδα URENIO.

Η δημοτική αρχή καλεί τους προγραμματιστές της πόλης να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να αναπτύξουν εφαρμογές web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη, εστιάζοντας σε θέματα όπως μεταφορές, ενέργεια, διατροφή, ύδρευση, κτίρια, υποδομές, διακυβέρνηση κ.α..

Η φιλοσοφία του Hackathon έχει να κάνει με τη συμμετοχή των πολιτών, με σκοπό να δημιουργήσουν οι ίδιοι εφαρμογές για τους συμπολίτες τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια για τη δημιουργία εφαρμογών για την πόλη, μετά το πετυχημένο εγχείρημα «Apps for thessaloniki».

Ο μαραθώνιος διαγωνισμός θα γίνει στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2014 στον ανοιχτό χώρο συνεργατικής εργασίας Coho, Ναπ. Ζέρβα 10, Θεσσαλονίκη. Η βράβευση των νικητών θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου 2014.

Όλες οι ομάδες – από ένα έως τρία άτομα- που συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρέπει να δουλέψουν πάνω σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι διοργανωτές θα έχουν μια λίστα προβλημάτων, από τα οποία θα μπορούν να διαλέξουν οι συμμετέχοντες, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα να έχουν ήδη στο μυαλό τους οι προγραμματιστές κάποιο πρόβλημα και να δουλέψουν σε πάνω αυτό.

«Βάζουμε με αυτόν τον τρόπο μια πολύ γερή βάση και δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας σε νέους κοινωνικής πολιτικής, ενίσχυσης του τουρισμού και ευρύτερα απασχόλησης στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας» τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Καπόν κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να δράσουν σε συνεργασία με το δήμο.

«To  Hackathon είναι ένα βήμα για να εντοπίσουμε τους νέους της πόλης. Η διοίκηση μιας πόλης σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των πολιτών της και ιδίως όταν μιλάμε για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη είναι ένα ευρύ πεδίο έμπνευσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΔΗΘ και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 Μαρία Πασχαλίδου.

Για ένα διαγωνισμό καινοτομίας και μια εξαιρετική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. «Εύχομαι το Hackathon να καθιερωθεί για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και να αποφέρει εφαρμογές για να αναδείξει τα κρυμμένα μυαλά της πόλης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τρία είναι τα σημαντικότερα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι εφαρμογές:

• Ποιότητα της ιδέας: Η εφαρμογή είναι πρωτότυπη και καινοτόμα.
• Ανάπτυξη της ιδέας: Η εφαρμογή είναι λειτουργική, δουλεύει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είναι καλοσχεδιασμένη, και μπορεί με μικρές βελτιώσεις να προσφερθεί σε πραγματικούς χρήστες.
• Δυνητικά αποτελέσματα: Η εφαρμογή όταν προσφερθεί στους πολίτες συμβάλει στην επίλυση ενός σημαντικού διοικητικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού ή οικονομικού ζητήματος της πόλης.

Στην Κριτική Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακοί, Ερευνητές και Επιχειρηματίες. Τα μέλη της θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η βράβευση των νικητών θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου 2014. και θα δοθούν τρία χρηματικά βραβεία. Ο πρώτος νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, ο δεύτερος 2.000 ευρώ και ο τρίτος 1.000 ευρώ.  

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό εδώ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ