Skip to main content

Διαγράφηκε το σωματείο «μακεδονικής γλώσσας» από το μητρώο του υπ. Πολιτισμού

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τη διαγραφή του από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων

Στη διαγραφή του φιλοσκοπιανού σωματείου με την επωνυμία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την έγκριση της αίτησης του σωματείου.

Διαβάστε σχετικά: Σωματείο «μακεδονικής γλώσσας» εντάχθηκε στο μητρώο του υπ. Πολιτισμού (έγγραφο)

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα το υπουργείο σημειώνει πως η διαγραφή γίνεται καθώς διαπιστώθηκε ότι ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που, όπως επισημαίνεται, εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α..

Το ΥΠΠΟΑ τονίζει ακόμη πως η εγγραφή στο Μητρώο «αποτελεί διαδικασία που υλοποιείται αποκλειστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο με την προσκόμιση σχετικών τυπικών δικαιολογητικών» και διευκρινίζει πως ο εν λόγω φορέας δεν έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση, ούτε έχει λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Να σημειωθεί πως το σωματείο έχει εκφράσει γραφικές απόψεις περί «μακεδονικής μειονότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Σημειώνεται πως η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, αποτελεί διαδικασία που υλοποιείται αποκλειστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο με την προσκόμιση σχετικών τυπικών δικαιολογητικών. Από μόνη της, η εγγραφή δεν συνιστά αναγνώριση οποιασδήποτε ιδιότητας, ούτε παρέχει οποιοδήποτε απολύτως προνόμιο, ούτε οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγραφή τους για οποιοδήποτε σκοπό, πέραν της δυνατότητας υποβολής αίτησης επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α σε μελλοντικό χρόνο και μέσω ειδικής διαδικασίας αξιολόγησης κάθε φορά.

Διευκρινίζεται τέλος πως ο εν λόγω φορέας δεν έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση, ούτε έχει λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.