Skip to main content

Αγανάκτηση για τις διακοπές νερού στη Χαλκιδική - Τι λένε οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι Σιθωνίας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας μιλούν στη Voria.gr για τις διακοπές υδροδότησης εν μέσω τουριστικής περιόδου και καύσωνα

Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν για μια ακόμη χρονιά περιοχές στη Χαλκιδική και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου αλλά και του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει εδώ και ημέρες τη χώρα.

Οι διακοπές νερού που οφείλονται είτε σε τοπικές βλάβες του δικτύου, είτε σε διακοπές ρεύματος, αλλά και η αλόγιστη χρήση του νερού προκαλούν κύματα δυσφορίας και παραπόνων, τόσο στους παραθεριστές όσο και στους μόνιμους κατοίκους.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος μιλώντας στη Voria.gr σημειώνει ότι οι διακοπές που παρατηρούνται δεν είναι κάτι πρωτότυπο τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο, όπως επισημαίνει είναι μια πραγματικότητα που στοιχίζει αυτές τις ημέρες ειδικά με τον καύσωνα και στη μέση της τουριστικής σεζόν.  

«Ειδικά στον δήμο μας δεν έχουμε πρόβλημα ποσότητας, υπήρξαν κάποια μηχανολογικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σήμερα στα Νέα Ρόδα που δεν έχουν νερό, έχει να κάνει αποκλειστικά με μια βλάβη στο κεντρικό δίκτυο. Εκεί που είχαμε ένα σχετικό πρόβλημα, τις τελευταίες ημέρες, ήταν στα Πυργαδίκια, σήμερα είμαστε καλύτερα, δουλεύουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Επίσης στην Ουρανούπολη που υπήρχε ένα πρόβλημα στα ψηλά των οικισμών, οφείλεται στις διακοπές ρεύματος που έκαψαν το bouster της πίεσης με συνέπεια να μην φτάνει το νερό στα ψηλότερα σημεία αυτών των περιοχών, το αντιμετωπίσαμε και αυτό. Αναφορικά με την Αμμουλιάνη είχε μια βλάβη ο κεντρικός αγωγός και επιδιορθώθηκε» αναφέρει.

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι είναι κατανοητά τα όποια παράπονα αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «ή θα πρόκειται για κάποια έκτακτη βλάβη ή θα είμαστε έρμαιο των διακοπών ρεύματος».

Αναφορικά με το γενικότερο πρόβλημα των υποδομών του δικτύου αναφέρει: «Όταν η Χαλκιδική είναι φτιαγμένη για 80.000, τα χωριά είναι φτιαγμένα για 500 και 1000 κατοίκους και μαζεύονται 3 και 4 χιλιάδες, λόγω του τουρισμού, προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να βρεθούν νέα σημεία υδροληψίας, να δημιουργηθούν νέα εξωτερικά δίκτυα και να αντικατασταθούν και τα εσωτερικά. Εμείς έχουμε υποβάλλει στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, προτάσεις για τουλάχιστον τέσσερα καινούργια δίκτυα για οικισμούς μας, και ετοιμάζουμε μελέτες για εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα, για να ενισχύσουμε τις ποσότητες με δεξαμενές και γεωτρήσεις. Είναι όμως δημόσια έργα και απαιτούν χρόνο για να γίνουν».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας σημειώνει στη Voria.gr: «Εμείς εχθές, είχαμε μια ευρεία διακοπή νερού στο Μαρμαρά από τις 8 το βράδυ, μέχρι τα χαράματα, επίσης δεν είχε νερό η Τορώνη και υπήρξαν κάποια προβλήματα στο Καλαμίτσι». Σύμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα υδροδότησης προέκυψαν από τις βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. «Εμείς δεν έχουμε κάποια άλλα προβλήματα με την υδροδότηση, μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε έτσι όλον τον Αύγουστο.

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά εξηγεί ότι η διακοπή νερού που σημειώθηκε στο Πολύχρονο πριν δύο ημέρες, οφειλόταν σε δολιοφθορά καθώς κάποιος έκλεισε τις βάνες από τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές. «Έχουμε ένα παμπάλαιο σύστημα και εμείς προσπαθούμε μέσα από ένα ολιστικό πρόγραμμα εκατομμυρίων για να χρηματοδοτηθούμε από της Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ για να λύσουμε το ζήτημα οριστικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα ή σε δύο χρόνια, αυτό θα πάρει μια πενταετία, από τη στιγμή που θα εγκριθεί» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ίδια το πρόβλημα που υπήρχε πέρυσι με την Κρυοπηγή έχει επιλυθεί με εργασίες που έγιναν μέσα στο χειμώνα ενώ για το Γλαρόκαβο που όπως λέει, υπάρχει πρόβλημα εδώ και 30 χρόνια, θα επιλυθεί και αυτό τον προσεχή χειμώνα καθώς γίνονται ήδη αντικαταστάσεις κάποιων σωληνώσεων.

Η κ. Χαλκιά απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού. «Το θέμα δεν είναι οι βλάβες, αυτές επιδιορθώνονται, το ζήτημα είναι να μην στερέψει το νερό, γιατί ο κόσμος που έρχεται στην Κασσάνδρα είναι πολύς. Κάνουν υπερκατανάλωση, κλέβουν νερό, ποτίζουν τα γκαζόν στους κήπους και μετά δεν φτάνει για πόσιμο. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες αν δεν υπάρχει λογική χρήση του νερού» τονίζει.