Skip to main content

Διακόπηκαν τα έργα στο αεροδρόμιο της Ν.Αγχιάλου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Την έντονη αντίδραση του ΤΕΕ Μαγνησίας προκάλεσε η διακοπή των εργασιών κατασκευής νέου αεροσταθμού στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.
Την έντονη αντίδραση του ΤΕΕ Μαγνησίας προκάλεσε η διακοπή των εργασιών κατασκευής του νέου αεροσταθμού στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης του έργου. Σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Αναγνώστου, τονίζει ότι πρόκειται δυσμενέστατη εξέλιξη που θα καταστήσει τον αερολιμένας ανενεργό για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας καλεί τον κ. Ρέππα να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση του έργου και να επιτευχθεί η άμεση ολοκλήρωσή του. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

 «Κύριε Υπουργέ,
Όπως έχετε ενημερωθεί, στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, κατασκευάζεται ένας σύγχρονος αεροσταθμός ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αναβαθμίζοντάς το σε αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος. Ωστόσο όπως πληροφορηθήκαμε  από τον ανάδοχο του συγκεκριμένου έργου (Κοινοπραξία «ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ Α.Τ.Ε.- ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ Α.Τ.Ε.»), υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη των εργασιών, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να προχωρήσει σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών. Αποκλειστική αίτια της διακοπής εργασιών είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ειδική δήλωση διακοπής έργου της αναδόχου εταιρείας τα προβλήματα χρηματοδότησης εντοπίζονται:
1. Στον ανεξόφλητο υπόλοιπο 28ου (09/11/2009) και 29ου (11/12/2009) Λογαριασμού του Έργου 4.309.960 ευρώ (μετά ΦΠΑ)
2. Επιπλέον, μετά την υποβολή και του 30ου (18/02/2010) Λογαριασμού του Έργου   929.628 ευρώ (μετά ΦΠΑ)
3. Υπολογίζεται (από συμβατικά στοιχεία) ότι απαιτείται επιπλέον περί το 1.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του Έργο.
Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, με τη  οποία ουσιαστικά ο Αερολιμένας Νέας Αγχιάλου, θα καταστεί ανενεργός για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου όλοι πιστεύαμε με την ολοκλήρωση του νέου αεροσταθμού, θα αποκτούσε μια μεγάλη δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η περαίωση του έργου προγραμματίζονταν σύμφωνα με τη τελευταία παράταση που είχε δοθεί, στις 30 Απριλίου 2010 που είναι αδύνατον να επιτευχθεί μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή μας στο χώρο του έργου τον Σεπτέμβριο του 2009, είχαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές (ανάδοχοι, επιβλέπουσα υπηρεσία) ότι η χρηματοδότηση του έργου ήταν απολύτως ομαλή μέχρι εκείνη τη στιγμή και δεν αναμενόταν προβλήματα στο μέλλον. Αξίζει να αναφερθεί, ότι για την άρτια λειτουργία του νέου Αεροσταθμού, έχουν εκπονηθεί από την Κ/Ξ (κατ΄ εντολή της ΕΥΔΕ Α/Δ Ν.Ε.) δύο μελέτες:
1. Βελτίωση της υπάρχουσας οδοποιίας για την πρόσβαση στον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχίαλου
2. Νέος καταθλιπτικός αγωγός απομάκρυνσης των λυμάτων του α/δ προς το βιολογικό σταθμό Δήμου Αλμυρού, 
με κοινό προϋπολογισμό 3.550.000 ευρώ (μετά ΦΠΑ) και προβλέπεται να προκηρυχθεί σχετικός ανοικτός διαγωνισμός (δημοπρασία).
Κύριε Υπουργέ,
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του αεροσταθμού της Νέας Αγχιάλου, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργήσει ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου καθώς θα  προσφέρει σημαντικά τουριστικά και οικονομικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης για ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα. Παράλληλα ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε να προχωρήσει η τοποθέτηση νέου προσωπικού, προκειμένου να εκπαιδευτεί για τις ανάγκες του νέου υπερσύγχρονου αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου, καθώς η μη στελέχωση της υπηρεσίας ελλοχεύει τον κίνδυνο προβληματικής λειτουργίας και σταδιακής απαξίωσης των εγκαταστάσεων του. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου εργάζονται 11 υπάλληλοι της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αριθμός ελάχιστος και χωρίς τις απαιτούμενες ειδικότητες για τις ανάγκες του νέου κτιρίου.»