Skip to main content

Διάλογο για το Brexit ζητά η Μέι

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διάλογο και κατάθεση ιδεών όσον αφορά το Brexit θα απευθύνει η Τερέζα Μέι

Η ομιλία της Τερέζα Μέι στην αυριανή συνεδρίαση θα είναι μια άμεση παραδοχή της αποδυνάμωσης της θέσης της, μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα. Θα απευθύνει πρόσκληση στην αντιπολίτευση να διαδραματίσει πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο, με κατάθεση προτάσεων, τόσο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όσο και σε θέματα πολιτικής για την διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας, για μια ενιαία Βρετανία.

Έχοντας πλέον συναίσθηση της αδυναμίας της να κυβερνήσει όπως η ίδια θα ήθελε και υπολόγιζε πριν τις εκλογές, η Τερέζα Μέι καταφεύγει στο εθνικό αίσθημα των Βρετανών, επιδεικνύοντας μια διαλλακτικότητα άγνωστη πριν από ένα μήνα, όταν με αλαζονεία προέβαλλε το προφίλ της σκληρής και απρόσιτης ηγέτιδος.

Και στην πολιτική όλα είναι σχετικά…

Η νέα πραγματικότητα, καταδεικνύει το πόσο όλα είναι σχετικά στην πολιτική και η κ. Μέι έχει τους επόμενους μήνες να διαβεί μια σειρά από δύσβατα μονοπάτια. Πρώτον θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση της για σκληρό Brexit επειδή μετά τις εκλογές, οι οπαδοί μιας καλής συμφωνίας με την Ευρώπη, είναι πλειοψηφία στη κοινοβουλευτική της ομάδα και στη Βουλή. Δεύτερον, τον Οκτώβριο θα πρέπει να περάσει το τεράστιο εμπόδιο του σαρωτικού νόμου που θα αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την ψήφιση του οποίου, απαιτείται η πλειοψηφία των βουλευτών και των λόρδων. Παράλληλα,  υφίσταται τεράστια πίεση από βιομήχανους και επιχειρηματίες να παραμείνει στην ενιαία αγορά.

Απ´ ό,τι φαίνεται η πρόσκληση της Πρωθυπουργού δεν αναμένεται να βρει ευήκοον ους στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος βγαίνει σήμερα και ζητά νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle