Skip to main content

Διάλογος για την κεντροαριστερά στην παρουσίαση βιβλίου του Λυκούδη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα παρουσίαση του βιβλίου «Δρόμοι Αριστεροί - Διαψεύσεις Προσδοκίες». Οι τοποθετήσεις των ομιλητών για το νέο κόμμα.

Πρώην και νυν πολιτικοί συνοδοιπόροι του Σπύρου Λυκούδη συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του «Δρόμοι Αριστεροί - Διαψεύσεις Προσδοκίες» (εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ) η οποία έγινε το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον κ. Λυκούδη στο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ είπε ότι μέσα από το βιβλίο ξεπροβάλλει με σαφήνεια το όραμα του συγγραφέα για την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης καθώς και για την ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού κεντροαριστερού κόμματος. Αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως αυτή ήταν μια προσωπική απόφαση του Φώτη Κουβέλη την οποία χαρακτήρισε «βιαστική» και «απερίσκεπτη» η οποία οδήγησε, όπως είπε, στην κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ. «Ήταν ο ορισμός της πολιτικής ευθυνοφοβίας» και «άφησε μόνο του τον ΣΥΡΙΖΑ να αλωνίζει στο χώρο της κεντροαριστεράς».

Αναφερόμενος στις πολιτικές παρακαταθήκες της ανανεωτικής αριστεράς ο κ. Μανιτάκης είπε πως δεν έχει καταλήξει εάν οι ιδέες της υπήρξαν χωλές ή εάν οι φορείς των ιδεών αυτών ήταν αιθεροβάμονες. «Καταλήγω ότι μάλλον ισχύουν και τα δύο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική κατάσταση ο πρώην υπουργός είπε πως «η Νέα Δημοκρατία δείχνει να θέλει αλλά να μην μπορεί» ο δε ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει πολιτικά άτρωτος, δείχνει να απολαμβάνει την εξουσία, όμως το μέλλον του είναι σκοτεινό». Τέλος, ο κ. Μανιτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής το οποίο χαρακτήρισε «απονενοημένο», λέγοντας πως «δεν μπορείς να ανοίξεις καινούργιους δρόμους με παλιά υλικά». Τόνισε πως εκείνο που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό ρεύμα «το οποίο δεν μπορεί να είναι ούτε δεξιό, ούτε αριστερό» και υπογράμμισε πως η σημερινή διαχωριστική γραμμή είναι «μεταρρυθμιστές ή αντιμεταρρυθμιστές».

Ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης αναγνώρισε κι αυτός με τη σειρά του πως τα δύο βασικά νοήματα τα οποία αναδεικνύονται από το βιβλίο είναι η εθνική συνεννόηση και η ισχυρή κεντροαριστερά. Είπε πως το βιβλίο έχει και στοιχεία τα οποία θα μπορεί να τα αξιοποιήσει ο ιστορικός του μέλλοντος αναφέροντας ως παράδειγμα ότι ο κ. Λυκούδης επιβεβαιώνει στο βιβλίο του ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έκαναν πράγματι πρόταση προς τον Φώτη Κουβέλη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Καστανίδης διαφώνησε με τον κ. Μανιτάκη ως προς το Κίνημα Αλλαγής. Είπε πως είναι ανάγκη να επιτύχει το εγχείρημα καθώς μόνον η κεντροαριστερά μιλά σήμερα για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και εάν βγει ενισχυμένη από τις κάλπες θα μπορεί να την επιβάλει.

Κυρίως ερωτήματα διατύπωσε στη δική της παρέμβαση η καθηγήτρια Πολυτεχνικής του ΑΠΘ Νιόβη Παυλίδου η οποία είπε πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να διατυπώσει μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση προκειμένου να συγκινήσει τον κόσμο, και διερωτήθηκε εάν πράγματι είναι σε θέση να το κάνει.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε πως εκείνο που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο είναι το δεύτερο μέρος του τίτλου του βιβλίου που αναφέρεται στις «Διαψεύσεις και στις Προσδοκίες». Εξήγησε πως από πολύ μικρή ηλικία η σχέση του με την πολιτική ήταν μια σχέση ερωτική, γεμάτη με διαψεύσεις και με προσδοκίες. «Αν λείψει το πάθος από την πολιτική η ενασχόληση μαζί της δεν έχει κανένα νόημα».

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενά του κ. Λυκούδη τα οποία ξεκινούν από την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ και την διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν τότε (η ομιλία του στο 2ο συνέδριο του κόμματος, τον Δεκέμβριο του 2013) και φτάνουν ως το σήμερα και τις προκλήσεις που ανοίγονται για την συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής παράταξης και μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς, στόχο τον οποίο ο ίδιος υπηρετεί με πάθος μέσα από την κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς, της οποίας είναι επικεφαλής.