Skip to main content

Διαμαντοπούλου: Χρειάζονται νέοι τρόποι και ιδέες για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση υποστήριξε όι «δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικό κράτος αν δεν στηριχθεί και επεκταθεί το παραγωγικό κράτος»

Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε αρκετή ώρα πριν το μεσημέρι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, χαιρετώντας και συνομιλώντας με παλιούς φίλους και συνοδοιπόρους. Μαζί με την υφυπουργό Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία, Μαρίνα Γκονσάλβες, συνομίλησαν για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος που βρίσκεται στο κέντρο του ευρωπαϊκού και εθνικού διαλόγου και ήταν το βασικό θέμα της θεματικής συζήτησης.

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση και πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, υποστήριξε όι «δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικό κράτος αν δεν στηριχθεί και επεκταθεί το παραγωγικό κράτος ώστε να διανείμουμε δίκαια τον πλούτο».Τόνισε ότι «στις συνθήκες μετασχηματισμού της κοινωνίας απαιτούνται νέες ιδέες, νέες πολιτικές και απαραιτήτως νέοι τρόποι συνεργασίας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Όπως είπε κ. Διαμαντοπούλου «μητέρα όλων των αλλαγών είναι η τεχνολογία. Είμαστε στην Δ' Βιομηχανική Επανάσταση και εδώ είναι το στοίχημά μας. Το νέο ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του αυτό το στοίχημα του μέλλοντος. Η σοσιαλδημοκρατία είναι η κεντρική ιδέα για τον ευρύτερο χώρο που θα φέρει τις αλλαγές», πρόσθεσε η κα. Διαμαντοπούλου.

Το ζήτημα της Κοινωνικής Κατοικίας,στη Πορτογαλία, ενός προγράμματος παροχής φθηνής προς ενοικίαση στέγης σε νέες οικογένειες, το οποίο έχει θέσει πρώτο στη δημόσια συζήτηση το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ανέλυσε διεξοδικά η Μαρίνα Γκονσάλβες, η οποία προσεκλήθη από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και ταξίδεψε αποκλειστικά για το σκοπό αυτό στην Ελλάδα.

«Η λύση στο πρόβλημα στέγασης είναι να αυξήσουμε το δημόσιο απόθεμα κοινωνικής κατοικίας», τόνισε η κ. Γκονσάλβες εξηγώντας ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε εργαλεία για να υπάρξει απάντηση στις ανάγκες του πληθυσμού για κοινωνική στέγη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε και το πρόγραμμα επείγουσας ανάγκης, που αφορά τις συνέπειες από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τη συζήτηση διηύθυνε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία οφείλει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προάσπιση της κατοικίας ως συλλογικό αγαθό». Πρόσθεσε ότι «η εμπειρία της Ευρώπης είναι διδακτική και ενδεικτική των πολιτικών συσχετισμών και του τρόπου που αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κράτος οι δυνάμεις της συντήρησης σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις της προόδου».