Skip to main content

Διαμαρτυρία εργαζομένων στο μετρό - Καταγγέλλουν απολύσεις (vid)

Τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, που αρχικά συγκεντρώθηκαν στο σκάμμα του εργοταξίου του μετρό στην Αγίας Σοφίας, μετέβησαν στο ΥΜΑΘ.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου είχε το μεσημέρι στο ΥΜΑΘ αντιπροσωπεία εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης, μελών του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές του νομού.

Οι εργαζόμενοι στην ΑΚΤΩΡ Α.Ε. καταγγέλλουν απολύσεις εργαζομένων τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα με κίνδυνο να παγώσει το έργο ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για εργαζομένους σε εργολαβίες το εργασιακό καθεστώς των οποίων μετατρέπεται σε εκ περιτροπής εργασία ή για εργαζομένους που υποχρεούνται να παίρνουν αναγκαστικές άδειες.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Θεόδωρο Κουτσιούρα, η αντιπροσωπεία έθεσε τα ζητήματα «που προσβάλλουν το έργο αλλά και τους εργαζόμενους» και έλαβε τη δέσμευση του υφυπουργού πως θα ερευνήσει το θέμα. «Φαίνεται πως δεν έχουν γνώση ακόμα του έργου και της κατάστασης γενικότερα και στις κατασκευές και στο μετρό» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κουτσιούρας, σημειώνοντας παράλληλα πως θα περιμένουν την εξέλιξη του ζητήματος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στο σκάμμα του εργοταξίου του μετρό στην Αγίας Σοφίας πραγματοποιώντας διαμαρτυρία, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο.

«Το έργο του μετρό αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να παγώσει, γίνονται απολύσεις, εργαζομένους σε εργολαβίες του γυρνάνε σε εκ περιτροπής εργασία η αναγκαστικές άδειες και ο λόγος οι συμβαίνει αυτό είναι ότι η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ βρίσκεται σε αντίθεση σε ότι έχει να κάνει με την Αττικό Μέτρο. Προκειμένου να μην χάσει από τη σούπα κάποιο μερίδιο προχωρά σε απολύσεις και απειλεί ότι μπορεί παγώσει τον έργο μέσα στον Αύγουστο», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Τα αιτήματα που έθεσε το Συνδικάτο είναι τα εξής:

- Να εγγυηθεί η κυβέρνηση, η Αττικό Μετρό και η ανάδοχος ΑΚΤΩΡ, τη συνέχιση του έργου χωρίς απολύσεις και μειώσεις στα μεροκάματα.

- Επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν λόγω της κωλυσιεργίας του έργου.

- Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 45 ευρώ.

- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία