Skip to main content

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα νοσοκομεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπροστά από τα γραφεία των διοικήσεων της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που βρίσκονται στην Αριστοτέλους.

Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας, στην οποία προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι ο μη κατακερματισμός του κλάδου των νοσηλευτών με βάση την εκπαιδευτική τους βαθμίδα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια ΔΕ και μέλος του γενικού συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, με νέα διάταξη που προωθείται οι νοσηλευτές ΔΕ, δηλαδή αυτοί που έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν θα υπάγονται πλέον στον κλάδο των νοσηλευτών.

«Πολλοί από αυτούς που μπήκανε μπροστά [στην κρίση του κορωνοϊού] ήταν ΔΕ. Και ξαφνικά τώρα σου λένε “δεν σε αναγνωρίζω” και σε πετάνε έξω», τονίζει η ίδια.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού. Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές.

Το Υπουργείο Υγείας δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσουμε τη διαχρονική θέση μας που είναι ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.

Κάλεσε σε απανωτές συσκέψεις συνδικαλιστικού φορείς που έχουν μέλη ένα μικρό αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού και όχι την ΠΟΕΔΗΝ που έχει μέλη το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εν λόγω συνδικαλιστικοί φορείς δεν αναγνωρίζονται από την ΑΔΕΔΥ. Επισημαίνουμε στον Υπουργό Υγείας ότι πλειάδα Νοσηλευτών και Βοηθών Νοσηλευτών είναι εκλεγμένα μέλη στις Διοικήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Πρέπει όμως η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Πολλές βάρδιες Νοσοκομείων αποτελούνται μόνο από ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές. Κάνουν όλες τις Νοσηλευτικές πράξεις για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων Νοσηλευτών και βοηθών Νοσηλευτών.

Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει την εν λόγω διάταξη που θα διχάσει το Νοσηλευτικό Προσωπικό χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. κάθε εργαζόμενου.