Skip to main content

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ για τη συγκοινωνία εν μέσω πανδημίας

Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης των συγκοινωνιών εν καιρώ πανδημίας και αποφυγής του συγχρωτισμού.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ επί της Παπαναστασίου πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης όπως και οι Πρωτοβουλίες ίδρυσης συλλόγων σε ΣΕΥ και ΣΜΗ.

Η διαμαρτυρία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έγινε για «την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί συνολικά στα ΜΜΜ, κατάσταση που είναι επικίνδυνη για την υγεία των επιβατών τη στιγμή που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού».

Οι διαδηλωτές απαίτησαν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των συγκοινωνιών και αποφυγής του συγχρωτισμού ενώ κατηγόρησαν για υποκρισία την κυβέρνηση και την πολιτική «που ακολουθεί που ενώ "δείχνει με το δάχτυλο" τη νεολαία ως υπεύθυνη για το νέο κύμα της διασποράς του ιού την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε οι μετακινήσεις των φοιτητών και γενικότερα των πολιτών να μην συνοδεύονται με συνωστισμό και άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους».



Αναλυτικά, στο κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές αναφέρουν:

«Η -έτσι κι αλλιώς- απαράδεκτη κατάσταση με τη Μαζική Μεταφορά στην πόλη μας έγινε επικίνδυνη στις συνθήκες της πανδημίας. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και οι στάσεις, ιδιαίτερα τις ώρες που μαθητές και φοιτητές πρέπει να πάνε στα σχολεία και τις σχολές τους, μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες.

Δεν έλυσαν τα προβλήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, συνολικά του λαού, οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, οι ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, που καθόρισαν τη λειτουργία του ΟΑΣΘ «με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», που χάρισαν το 30-40% του συγκοινωνιακού έργου στο ιδιωτικό ΚΤΕΛ, που αφήνουν χωρίς ανταλλακτικά και συντήρηση τα λεωφορεία με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, που μειώνουν τους μισθούς και τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Δεν θα λύσουν ουσιαστικά τα προβλήματα η αγορά περασμένης τεχνολογίας μεταχειρισμένων λεωφορείων από τον δήμο (που δεν διαθέτουν ούτε καν κλιματισμό), ούτε το leasing άλλων τέτοιων από ιδιώτη (που του εξασφαλίζεται εγγυημένο κέρδος).

Για τον λαό και τις ανάγκες του, πάρα τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής και την ασφυκτική συγκυρία της πανδημίας, απομένουν η προχειρότητα, η απαξίωση, η "σαρδελοποίηση", η λογική του "κόστους", ενίοτε τα "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".

Διεκδικούμε:

•    Αύξηση των δρομολογίων, ιδίως τις ώρες αιχμής.

•     Άμεση επισκευή όλων των οχημάτων. Σύγχρονα, καινούρια οχήματα νέας τεχνολογίας.

•    Μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Επίταξη των ΚΤΕΛ και άλλων ιδιωτικών μέσων, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

•     Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων των μαθητών και των φοιτητών τις ώρες που μετακινούνται από και προς τη δουλειά και τα σχολεία.

•    Τεστ και μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους, συχνότερες απολυμάνσεις στα λεωφορεία.