Skip to main content

Διαμαρτυρία Γεροβασιλείου στον Τσίπρα για τα «μακεδονικά κρασιά»

Ο γνωστός οινοποιός αναμένεται να διαμαρτυρηθεί στον πρωθυπουργό για τα «Wines of Macedonia» που λάνσαραν οι γείτονες στην έκθεση Prowein.

Με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα συναντάται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μακεδονία Παλλάς. Οι εν λόγω επιχειρηματίες θα ακολουθήσουν την ελληνική αποστολή στα Σκόπια, όπου ενδέχεται να προστεθούν μερικοί ακόμη.

Μεταξύ των επιχειρηματιών βρίσκεται και ο οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο οποίος αναμένεται να διαμαρτυρηθεί για τις πρακτικές των οινοποιών της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι πωλούν «μακεδονικά κρασιά». Συγκεκριμένα, θα δείξει στον πρωθυπουργό φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

Όπως είπε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στη συνάντηση συμμετέχουν 40 επιχειρηματίες από τις τρεις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο προσεχές ταξίδι στα Σκόπια, ενώ ενδέχεται να προστεθούν και κάποιοι ακόμη. Σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, συνολικά 70-80 επιχειρηματίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Πάντως, ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που βρίσκονται στη συνάντηση είπαν ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα μεταβούν στα Σκόπια. Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στη συνάντηση είναι, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Αλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), Γιάννης Παπαθεοχάρης (Selecta Hellas).

Προερχόμενος στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΒΕ είπε ότι οι επιχειρηματίες περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό τι αλλάζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πώς η κυβέρνηση θα μπει μπροστά για να διευκολύνει το επιχειρείν στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, ένα από τα βασικά θέματα θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση σχετικά με τα μακεδονικά εμπορικά σήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΖΚ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, είπε ότι είναι θετικό το ότι υπάρχει η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύθηκαν κομματικά ένα εθνικό ζήτημα.

Τσίπρας: Αδράξτε τις ευκαιρίες

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή συνάντηση είναι στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στα Σκόπια, μαζί με υπουργούς και αποστολή επιχειρηματιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης στα Σκόπια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε αρκετούς τομείς.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός έπειτα από τριάντα χρόνια και τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσουν όλες οι πλευρές με βάση το εθνικό συμφέρον.