Skip to main content

Διαμαρτυρία για τη δυσοσμία και την καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

Κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης παρέστησαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Μακεδονίας για να ζητήσουν παρέμβαση της Περιφέρειας.

Με σύνθημα «Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο ομάδες πολιτών και σύλλογοι γονέων από τη δυτική Θεσσαλονίκη, για δύο ζητήματα. Για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη και την καύση απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Κοκωνάς, αναφερόμενος στη δυσοσμία ζήτησε από την περιφέρεια να συζητήσει ολοκληρωμένα το ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που προτάθηκαν από την περιφέρεια. «Θέλουμε την Περιφέρεια δίπλα μας», είπε ο κ.Κοκωνάς.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης, Αθηνά Μπέλλου αναφέρθηκε στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να παράγουν RDF-SRF, που είναι καύσιμη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία.



«Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ να απορροφήσει αυτό το καύσιμο. Τη θεωρούμε καρκινογόνα δραστηριότητα την καύση. Ζητούμε να συζητηθεί το θέμα ολοκληρωμένα στο περιφερειακό συμβούλιο. Να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων τόσο ως προς την παραγωγή RDF-SRF στις ΜΕΑ, όσο και ως προς την παροχή δυνατότητας καύσης των απορριμμάτων», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος 31 συλλόγων που κατέθεσαν ψήφισμα για τα δύο ζητήματα στο περιφερειακό συμβούλιο, Μιχάλης Σπάσος, ζήτησε να επανεξεταστεί το πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, «ώστε με σοβαρό σχεδιασμό να προχωρήσουμε με σύγχρονο τρόπο κι όχι με καύση και δώρα σε τσιμεντοβιομηχανίες».

Απαντώντας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, είπε ότι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις ΜΕΑ αρμόδιοι είναι οι Δήμοι δια του ΦΟΔΣΑ.

Για τη δυσοσμία, είπε, ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό επί 30 χρόνια. «Ο μόνος φορέας που ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το ζήτημα είναι αυτή η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υποσχεθήκαμε να δώσουμε απαντήσεις στην αιτία που προκαλεί τη δυσοσμία. Τις βρήκαμε, βρήκαμε κι από πού προέρχονται και κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Προτείναμε πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Η προηγούμενη διοίκηση των ΕΛΠΕ και η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου άρχισαν να εφαρμόζουν τα συγκεκριμένα μέτρα, που προτείναμε. Ήδη κάποια έργα αποκατάστασης έχουν αρχίσει. Δε θα ησυχάσουμε αν δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων αποκατάστασης και συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μάλιστα έδωσε οδηγία προκειμένου το θέμα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Το θέμα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Γι' αυτό και κάναμε όλες αυτές τις κινήσεις και αποδείξαμε στην πράξη ότι είμαστε ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα. Τώρα είναι η ώρα να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Θέλω να ζητήσω από τον αντιπεριφερειάρχη, το αμέσως επόμενο διάστημα να εισαχθεί ως τακτικό θέμα του περιφερειακού συμβουλίου το ζήτημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη για να δούμε ποιοι κάνουν τη δουλειά τους και ποιοι όχι. Τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο απείχε απολύτως από το πρόβλημα. Θα ζητήσουμε να παραβρίσκονται στη συζήτηση του θέματος εκπρόσωποι και των ΕΛΠΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος», δήλωσε ο περιφερειάρχης.