Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για τα ζητήματα με τη σχολική στέγη - Τι λέει ο δήμος

Ο αποχαρακτηρισμός οικοπέδου πίσω από την Αλυσίδα αλλά και τα Kibo στο 90ό δημοτικό ήταν τα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία Γονέων σε διαμαρτυρία της

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν γονείς και μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας για τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχολική στέγη.

Δύο από τα κεντρικά θέματα που έθεσαν στην αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου είναι η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου πίσω από την Αλυσίδα, στην περιοχή της Χαριλάου, το οποίο προοριζόταν για την ανέγερση σχολείου, αλλά και η τοποθέτηση kibo στην αυλή του 90ού δημοτικού για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκόνας τόνισε ότι η διαμαρτυρία γίνεται για την τοποθέτηση kibo στην αυλή του 90ού δημοτικού στη Μπότσαρη, μια από τις ελάχιστες ελεύθερες αυλές, όπως τόνισε.

Για το οικόπεδο στην "Αλυσίδα", ζήτησε από τον δήμο να φέρει "εδώ και τώρα το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και να πάρει πίσω την απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου, αφήνοντας πίσω τα ευφυολογήματα ότι δεν υπάρχουν λεφτά, την ώρα που δίνονται για άλλες δραστηριότητες, ώστε στο σημείο να γίνει σχολείο, όπως ήταν από την αρχή προγραμματισμένο".

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος δήλωσε ότι η σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη είναι σε τραγική κατάσταση και θα γίνει χειρότερη με το άνοιγμα των σχολείων σε συνδυασμό με το τέταρτο κυμα της πανδημια. "Παιδιά συνωστίζονται σε μικρές αυλές, διπλασιάζεται ο αριθμός τους, όπως συμβαίνει τώρα στο 90ό σχολείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών" τόνισε. Κάλεσε τον δήμο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη σχολική στέγη.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου επισήμανε ότι το θέμα της προσχολικής είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους. "Ήρθε στους δήμους από το 2018 και έπρεπε να βρεθούν αίθουσες, αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε γίνονται θαύματα. Αυτό που γίνεται τώρα με τα kibo, δεν είναι το ιδανικό, είναι μια λύση ανάγκης, ωστόσο είμαστε σε μια κατάσταση πολύ καλύτερη από πέρυσι" σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι σε κάθε kibo θα είναι μια αίθουσα όπου θα στεγάσουν 16-18 παιδιά. "Έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 4 αυλειους χώρους, έξι kibo, και οι τελευταίες που θα μπουν είναι δύο στο 90ο, και μάλιστα θα γίνει σε αυτές αλλαγή στη χωροθέτηση μετά από αίτημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου", είπε.

Αναφορικά με το οικόπεδο στην "Αλυσίδα" είπε ότι είναι μια δύσκολη και περίπλοκη ιστορία. "Είναι θέμα συνολικής απόφασης της διοίκησης, η οποία το βλέπει θετικά και δεν έχει εκπνεύσει ακόμη η προθεσμία". Τόνισε ότι υπάρχει ακόμη ένα δεσμευμένο οικόπεδο ακριβώς δίπλα και για αυτό η διοίκηση θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν οι πόροι. Τέλος επισήμανε ότι χτίζονται δύο νέα νηπιαγωγεία, ένα στην οδό Λάχανα και ένα στην Κ. Άγρα, τα οποία θα ολοκληρωθούν τέλος του έτους.