Skip to main content

Διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στα Βασιλικά

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θέρμης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης την Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Δυναμική κινητοποίηση αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θέρμης, προκειμένου να διεκδικήσει άμεση λύση στο θέμα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη δομή φιλοξενίας στα Βασιλικά απαιτώντας, παράλληλα, την άμεση ενημέρωση και συνεργασία του δήμου με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου ο δήμος να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων .

Συγκεκριμένα, το ΔΣ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 10:30, ενώ θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις στις 9.30 στη Πλατεία Χάνια Βασιλικών, στη Πλατεία Παραμάνα Θέρμης και το Δημοτικό Κατάστημα Τριλόφου.

«Στο πλευρό των προσφύγων διεκδικούμε άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη δομή φιλοξενίας στα Βασιλικά και απαιτούμε ενημέρωση και συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία», αναφέρει σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ο Δήμος Θέρμης βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων με προτάσεις για τη χωροθέτηση της δομής φιλοξενίας, συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας της, τη διατύπωση θέσεων και προτάσεων αλλά και την ανάληψη και τη στήριξη ανθρωπιστικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και την ενδυνάμωση των σχέσεων αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης με την τοπική κοινωνία».

Όπως αναφέρει, με το ομόφωνο ψήφισμα που θα παραδοθεί στην υπουργό Κόλλια Τσαρουχά οι κάτοικοι και οι αιρετοί του δήμου Θέρμης καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και την έλλειψη συνεργασίας με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο ανάμεσα στους φορείς της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση πράξεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός των χώρων της δομής, τη λήψη μέτρων για την οδική ασφάλεια επί της ΕΟ Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, την απρόσκοπτη και κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών, την  επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και μετεγκατάστασης.

Επίσης ο δήμος απαιτεί τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην περιοχή και την προστασία και ασφάλεια τόσο των κατοίκων όσο και των ίδιων των προσφύγων που φιλοξενούνται στις αποθήκες Κορδογιάννη.

Ο δήμος θεωρεί αναφαίρετο το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και στην παιδεία και ζητά  από το Υπουργείο Παιδείας  να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με το Δήμο, ο οποίος θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Η φοίτηση σε σχολεία της περιοχής να γίνει με διασπορά σύμφωνα με την αριθ. 123/2016 απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ και με μέριμνα για την αποφυγή της γκετοποίησης τους.  

Παράλληλα, εκφράζεται η αντίθεση του στις πολιτικές των κλειστών συνόρων της ΕΕ και των χωρών της για το προσφυγικό, που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και προτάσσει την ανάγκη ανάπτυξης φιλειρηνικού κινήματος, για την διεκδίκηση του τερματισμού του πολέμου και της ανάμειξης των μεγάλων δυνάμεων που για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων προκαλούν πολέμους, διαλύουν χώρες και γεννούν προβλήματα, όπως το προσφυγικό, καθώς και της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία και της διάλυσης του ISIS.