Skip to main content

Διαμαρτυρία γονέων για τη σχολική στέγη στην Καλαμαριά

Οι γονείς μαθητών του 3ου, 9ου και 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών τους.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προχωρούν σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τεσσάρων σχολείων της Καλαμαριάς με αίτημα να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή.

Οι γονείς μαθητών του 3ου, 9ου και 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών τους σε σχολικά κτίρια άλλων συνοικισμών, που απαιτεί χρόνο και συνεπάγεται διέλευση από επικίνδυνους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και ζητούν να αξιοποιηθεί κτίριο που στεγάζει σήμερα το 10ο Γυμνάσιο και διαθέτει κενές θέσεις.

«Η μη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του σχολικού κτιρίου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τον επικίνδυνο συνωστισμό μαθητών σε άλλα σχολικά κτίρια της περιοχής, που είναι παλιά και κτισμένα χωρίς τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, που είναι κρίσιμης σημασίας λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και την αναγκαστική μετακίνηση μαθητών σε σχολικά κτίρια άλλων συνοικισμών» καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Πρόταση της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς για μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, η οποία θα έδινε λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή χωρίς την απομάκρυνση των μαθητών, μέχρι να ανεγερθεί νέο Λύκειο, απορρίφθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς καθώς δεν έγινε δεκτή από κάποιες δημοτικές παρατάξεις, χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις ή να προταθούν εναλλακτικές ρεαλιστικές λύσεις, τονίζουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και ζητούν από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.

Μοναδικό Γενικό Λύκειο στην περιοχή Αγίου Ιωάννη και Νέας Κρήνης είναι το 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, χωρητικότητας 351 μαθητών το οποίο τη χρονιά 2019-2020 είχε 380 μαθητές και στο οποίο πρέπει να εγγραφούν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, του 10ου Γυμνασίου  και ένα μέρος των μαθητών του 9ου Γυμνασίου, διευκρινίζεται στην επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων σχολείων προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Φέτος αποφοιτούν από τα παραπάνω τρία γυμνάσια άνω των 160 μαθητών που θα πρέπει να φοιτήσουν στο 3ο Λύκειο ενώ οι δυνατότητες υποδοχής στο 3ο Λύκειο ανέρχονται μόλις σε 81 παιδιά. Έτσι, θα εξαναγκαστούν τουλάχιστον 80 παιδιά να μετακινηθούν προς το 4ο-5ο Λύκειο Καλαμαριάς, σε αποστάσεις άνω των 2 χιλιομέτρων από τα γυμνάσια τους και διαμέσου δρόμων ταχείας κυκλοφορίας και με ένα ολόκληρο στρατόπεδο να παρεμβάλλεται . Την ίδια στιγμή εντός του κτιρίου που φιλοξενεί το 10ο Γυμνάσιο παραμένουν κενές θέσεις για 200 μαθητές, που αρκούν για να στεγάσουν τους όλους τους μαθητές που θα πρέπει να ξενιτευτούν σε άλλο συνοικισμό, επισημαίνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα στις 2 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας , Κτίριο"ZEDA" (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65).