Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
x

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε απεργία την Πέμπτη για τις μεταβιβάσεις αρχαιολογικών χώρων στην ΕΤΑΔ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιήσουν τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, που ανακοίνωσαν απεργία την ίδια ημέρα, για το ζήτημα των μεταβιβάσεων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στο Υπερταμείο.

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος ζητεί τη «θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και τη δημιουργία  του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με μισόλογα και αοριστίες  προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ αλλά και τον Ελληνικό λαό ότι δεν  υφίσταται θέμα μεταβίβασης των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, Μουσείων κλπ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε (ΕΤΑΔ).

Οι εργαζόμενοι με πολύ υπομονή δώσαμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στη κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει  να προχωρήσει σε θεσμική κατοχύρωση και να αποτρέψει τη μεταβίβαση της περιουσίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της διαχείρισης αυτής,  στην ΕΤΑΔ Α.Ε.   

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε καμία πράξη για τη θεσμική κατοχύρωση των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από μελλοντικό ξεπούλημα της.  Έτσι αρχαιολογικοί  χώροι και μνημεία , αλλά και η διαχείριση τους, όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Επταπύργιο, το αρχαίο θέατρο Λάρισας, ο αρχαιολογικός χώρος της  Βεργίνας, του Δίον, της  Πέλλας, των Φίλιππων και τόσοι άλλοι, συνεχίζουν να ανήκουν στην ΕΤΑΔ με άγνωστο το μέλλον τους.

Οι αρχαιότητες και η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό ή πρωθυπουργό αλλά ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ και έχουμε υποχρέωση και καθήκον να τις διαφυλάξουμε, να τις προστατέψουμε και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ως περιουσία δικιά τους και όχι των επενδυτών και των δανειστών.   

Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ απεργούμε την ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον  ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ στις 11:00.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στην ΕΤΑΔ.

Θεσμική κατοχύρωση Των αρχαιοτήτων και της διαχείρισης τους στο ΥΠΠΟΑ.

ΖΗΤΑΜΕ

Α) Να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων Πολιτιστικού ενδιαφέροντος  που ανήκουν στον  Ελληνικό  λαό  και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών .
Β) Δημοσιοποίηση των όρων παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και της σύνθεσης των μελών  της επιτροπής αυτής, που έλαβε τη σχετική απόφαση.
Γ) Τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και τη δημιουργία  του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια  παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ