Παρασκευή 23 Απριλίου 2021
x

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ακαδημαϊκοί των δύο Πανεπιστημίων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές και χαρακτήρισαν τα τεκταινόμενα της Δευτέρας ως ένα «αίσχος».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα, έξω από τον χώρο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είχε και σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη 31 ατόμων, πραγματοποιούν πανεπιστημιακοί έξω από το κατειλημμένο κτήριο διοίκησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές, διατρανώνοντας πως η αστυνομία «δεν έχει καμία δουλειά στα Πανεπιστήμια» και πως «η μόρφωση δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα».

Κρατώντας πανό που ανέγραφε το σύνθημα «έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια» οι καθηγητές χαρακτήρισαν τα τεκταινόμενα της Δευτέρας ως ένα αίσχος «που προσβάλλει εμάς, τη Δημοκρατία, την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη». «Από τον 17ο αιώνα η αστυνομία είναι εκτός από τα Πανεπιστήμια. Δεν θα την επιβάλει στον κόσμο ο Μητσοτάκης» πρόσθεσαν.

Οι φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι περιμετρικά, ακούγοντας τους καθηγητές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και συνθήματα.

«Οι εικόνες που είδαμε πραγματικά ρεζίλεψαν το Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Να βλέπουμε φοιτητές μας να τους βασανίζουν κυριολεκτικά οι δυνάμεις ασφαλείας. Είναι απαράδεκτο και είναι απαράδεκτο ότι αυτό προκλήθηκε από τις ίδιες τις πρυτανικές αρχές. Αυτό πρέπει να σταματήσει γρήγορα και ίσως μια κίνηση που θα βοηθήσει σε αυτό θα ήταν ο πρύτανης να παρέμβει στην εισαγγελία και να ζητήσει να φύγουν οι κατηγορίες για τους φοιτητές και να αφεθούν ελεύθεροι».Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο παιδιά νέα να σύρονται κατ' αυτό τον τρόπο, να δέρνονται, να ξυλοκοπούνται για μία διαμαρτυρία καθ'όλα νόμιμη. Είναι νόμιμο να διαμαρτύρεσαι γι αυτό το άθλιο νομοσχέδιο που υποσκάπτει την έρευνα, τα πανεπιστήμια, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της γνώμης και θα μας βρουν αντίθετους».Και συμπλήρωσε: «Πραγματικά είμαστε απελπισμένοι και είμαστε κοντά στα παιδιά. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι τα παιδιά θα διώκονται όταν λένε τη γνώμη τους και πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε τι πράγματα θα δημιουργήσουν όλες αυτές οι πολιτικές».

Τέλος, ο Λουκιανός Χασιώτης, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, τόνισε πως η σημερινή συγκέντρωση είναι «ένα ελάχιστο μέτρο συμπαράστασης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δέχθηκαν την κρατική καταστολή αυτές τις μέρες και σαν διαμαρτυρία και για τον συγκεκριμένο νόμο της κυβέρνησης αλλά και για την επίθεση που έγινε μετά από πρόσκληση του πρύτανη του Αριστοτελείου στην εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές για την εκκένωση της συμβολικής κατάληψης της Πρυτανείας».

Να σημειωθεί πως αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη η Σύγκλητος του ΑΠΘ για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο ημέρες.

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη - Αβγά και γιαούρτια πέταξαν φοιτητές έξω από την Πρυτανεία (video)
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ