Skip to main content

Διαμαρτυρία κατοίκων για το στρατόπεδο Ζιάκα την Τετάρτη

Οι δημότες του Κορδελιού-Ευόσμου αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Άμυνας να παραχωρήσει το πρώην στρατόπεδο στην Κεντρική Λαχαναγορά

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη «σωτηρία του στρατοπέδου Ζιάκα» καλεί η Ομάδα Διάλογος - Επιτροπή Για τη Σωτηρία του Στρατοπέδου, την Τετάρτη, στις 17:00, μπροστά στην πύλη του πρώην στρατοπέδου. «Διεκδικούμε, Συμμετέχουμε, Αντδρούμε σε ό,τι αποφασίζεται για εμάς, χωρίς εμάς», σημειώνει η Ομάδα.

«Πριν από περίπου έναν μήνα, οι πολίτες του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε, από δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Bίτσα, ότι το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει την μίσθωση του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου Ζιάκα, στην ανώνυμη εταιρεία «Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης», με σκοπό την εγκατάσταση, στα περίπου 120 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου, κέντρου logistics», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ, αποτελεί απόφαση «εκ των άνω», η οποία πάρθηκε και ανακοινώθηκε χωρίς καμία προηγούμενη επαφή, διάλογο, ενημέρωση, συγκεκριμένη μελέτη γύρω από το θέμα, που να αιτιολογεί ή να βάζει σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης μια τέτοια απόφαση. Κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης αυτού του τόπου, αδυνατεί να κατανοήσει τον λόγο που αποφασίστηκε το να δοθεί μια μεγάλη έκταση εντός πόλεως, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος δημιουργίας ενός υπερτοπικού πάρκου υψηλού πρασίνου για να  βελτιωθεί  η χρόνια αποπνικτική κατάσταση της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε (αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλότατα επίπεδα ρύπανσης ) σε μια εταιρεία που εδώ και πολλά έτη έχει μεταφέρει κάθε εγκατάσταση λειτουργίας της εκτός αστικού κέντρου. Κάθε πολίτης αδυνατεί να κατανοησεί γιατί αυτή η απόφαση του ΥΠ.ΕΘ.Α  πάρθηκε εν κρυπτώ και με ποιο αντάλλαγμα».

«Οι δημότισσες και οι δημότες του Κορδελιού-Ευόσμου αντιδρούμε και τασσόμαστε εναντίον αυτής της απόφασης και του τρόπου που πάρθηκε. Διεκδικούμε την έναρξη διαλόγου γύρω από το θέμα. Θεωρούμε, επίσης, ότι η προσπάθεια για να μην χαθεί το στρατόπεδο πρέπει να μας βρει όλους μας, πολίτες και πολιτικό προσωπικό, Δημοτική Αρχή και παρατάξεις, ενωμένους, συνθέτοντας και διαμορφώνοντας την κατάλληλη στρατηγική, μακριά από διχόνοιες και αντεγκλήσεις χωρίς νόημα.  Έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η σωτηρία του Στρατοπέδου ΖΙΑΚΑ έχει τεράστια σημασία για το επίπεδο της ζωής μας, η Ομάδα Διάλογος καλεί κάθε πολίτη του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στην 1η Συγκέντρωση Πολιτών για την σωτηρία του στρατοπέδου. Η αρχική αυτή συμβολική κίνηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου και ώρα 17.00 μπροστά την πύλη του στρατοπέδου. Διεκδικούμε, Συμμετέχουμε, Αντδρούμε σε ό,τι αποφασίζεται για εμάς, χωρίς εμάς», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομάδας Διάλογος.