Skip to main content

Με... πολιτικούς αρχηγούς οι άδειες καρέκλες στον Λευκό Πύργο (video)

Διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών καφέ και εστιατορίων της Θεσσαλονίκης για τους όρους επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης από την 1η Ιουνίου

Δεκάδες άδειες λευκές καρέκλες τοποθετήθηκαν γύρω από τον Λευκό Πύργο ως ένδειξη διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών καφέ και εστιατορίων της Θεσσαλονίκης για τα μέτρα και τους όρους που εξήγγειλε η κυβέρνηση αναφορικά με τη λειτουργία των μαγαζιών εστίασης την 1η Ιουνίου, ένα μήνα μετά το τέλος του lockdown.

Στο κέντρο μάλιστα του πάρκου εχει τοποθετηθεί ένα τραπέζι όπου στις καρέκλες έχουν μπει οι φωτογραφίες των αρχηγών των κομμάτων και στο κέντρο του τραπεζιού ένα σημείωμα που γράφει «Οι υπόλοιπες θα μείνουν άδειες;».

Διαδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό, τα μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τους δεν είναι δυνατό με τους περιοριστικούς όρους και τις συνθήκες που υπαγορεύονται στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης για τον κορωνοϊό.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το μέτρο που υπαγορεύει ότι από την 1η Ιουνίου τα εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

«Αυτό που ζητάμε άμεσα είναι ο εσωτερικός χώρος να μπορέσει να λειτουργήσει. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση γιατί τα περισσότερα μαγαζιά δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να επιτρέψουν τον εσωτερικό χώρο έστω και στο 50% στην πρώτη φάση», δήλωσε ο Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ- Μπαρ.
Ο ίδιος εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για το οικονομικό μέλλον των περίπου 6.000 - 7.000 επιχειρήσεων εστίασης που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.
«Θα ανοίξουμε μαγαζιά τα οποία θα είναι άδεια και θα είναι με σωρευμένα χρέη. Τα χρέη αυτά θα κουμπώσουν τα καινούργια και θα είναι αδύνατον να τα πληρώσουμε», σημειώνει προσθέτοντας πως η Ένωση ζητάει κεφάλαιο κίνησης, επιδότηση ενοικίου για τους μήνες που τα καταστήματα ήταν κλειστά και συμμετοχή στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιείται ταυτόχρονα και σε υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.