Skip to main content

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για Τούρκους φυλακισμένους μουσικούς (vid)

Υποστηρικτές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου της Τουρκίας και μέλη αριστερών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Τουρκικό προξενείο για διαμαρτυρία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Γκρουπ Γιορούμ (Grup Yorum) πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Αναρτώντας πανό απέναντι από το τουρκικό προξενείο, Τούρκοι και Κούρδοι υποστηρικτές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου της Τουρκίας που ζουν στη Θεσσαλονίκη και μέλη αριστερών οργανώσεων κινητοποιήθηκαν ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των φυλακισμένων μουσικών καθώς και την απελευθέρωσή τους.

Το Γκρουπ Γιορούμ είναι συγκρότημα με πολιτικό, επαναστατικό στίχο, που μάχεται με όπλο τη μουσική για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού και των μειονοτήτων. «Ζούμε σε μια ταξική κοινωνία και δημιουργούμε μουσική για την καταπιεσμένη τάξη. Τραγουδάμε για την αντίσταση, την επανάσταση, για ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα» είχαν δηλώσει τα μέλη του συγκροτήματος παλαιότερα.

Μετά την εξέγερση του πάρκου Γκεζί το 2013, το συγκρότημα έτυχε μεγαλύτερης αποδοχής από τον λαό και από το 2018 τα μέλη του σταδιακά φυλακίστηκαν. Από τον Μάιο του 2019 οι φυλακισμένοι μουσικοί ξεκίνησαν απεργία πείνας, ξεπερνώντας τις 200 ημέρες της κινητοποίησης. Η λογοκρισία στην Τουρκία είναι συχνό φαινόμενο, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει κατά διαστήματα την έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.