Skip to main content

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης έξω από τα Δικαστήρια

Το ΔΣ της ΕΑΥΘ θα μεταβεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης όπου θα καταθέσει φάκελο με όλα τα περιστατικά επιθέσεων κατά αστυνομικών από το 2010.

Με το μήνυμα «Παλεύουμε με την εγκληματικότητα και την εγκληματική αδιαφορία σας» οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση με μολότοφ που δέχτηκε κλούβα των ΜΑΤ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Αγίου Δημητρίου.

Τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κατέθεσαν έναν φάκελο με όλα τα περιστατικά επιθέσεων κατά αστυνομικών από το 2010 (πάνω από 17), στα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες και ενδεχομένως δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος, ζητώντας τη συμβολή του Εισαγγελέα για την προστασία των αστυνομικών, στο πλαίσιο και της προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ της ΕΑΥΘ συναντήθηκε με τον προϊστάμενο εισαγγελέα, ενώ συναντήσεις θα πραγματοποιήσουν και με εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων κομμάτων της πόλης όπου θα καταθέσουν σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις.

«Η σημερινή μας διαμαρτυρία έχει συμβολικό χαρακτήρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, Θοδωρής Τσαϊρίδης και πρόσθεσε: «Πρέπει επιτέλους όλες οι αρχές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ξεκάθαρες όσων αφορά τις συγκεκριμένες επιθέσεις».

Με τις προτάσεις τους οι αστυνομικοί ζητούν:
«1. Την απόλυτη εφαρμογή της νομοθεσίας για τις συνθήκες φύλαξης των ευπαθών στόχων και της κίνησης των Αστυνομικών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
2. Την επανεξέταση των φυλασσόμενων ευπαθών στόχων, και την διακοπή της φύλαξης όπου αυτή δεν είναι αναγκαία.
3. Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, με πιο αυστηρές ποινές για όσους απρόκλητα επιτίθενται σε ένστολους εν ώρα υπηρεσίας, και την εφαρμογή των ποινών χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.
4. Την λειτουργία των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων βάσει του καθηκοντολόγιού της. Η ύπαρξη διμοιριών σε κάθε σημείο της πόλης καθιστά τους Αστυνομικούς εύκολους στόχους επιθέσεων, και υποτιμά το έργο της Υπηρεσίας.
5. Αποκατάσταση της εικόνας των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και τερματισμός της αστυνομοκρατίας. Την τελευταία δεκαετία, οι πολιτικές αποφάσεις και η υπέρμετρη χρήση των διμοιριών έχουν στιγματίσει εν μέρει την Υπηρεσία. Οι διμοιρίες πρέπει να δρουν όταν είναι αναγκαίο και όχι προληπτικά.
6. Την συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και την κατάθεση προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και την αναθεώρηση του τρόπου χρήσης των διμοιριών».

«Να σταματήσει η φύλαξη στόχων»

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι δεν θα πρέπει οι διμοιρίες να βρίσκονται έξω στον δρόμο ακινητοποιημένες σε διάφορα σημεία. «Από τον κανονισμό της υπηρεσίας προβλέπεται ξεκάθαρα ότι οι συγκεκριμένες διμοιρίες θα πρέπει να εκπαιδεύονται και όταν υπάρχουν εκδηλώσεις, η δε ΥΜΕΤ να λαμβάνει μέτρα τάξης και η δε ΥΑΤ να επεμβαίνει σε περίπτωση που υπάρχουν άτομα που προβαίνουν σε έκνομες πράξεις. Αυτός είναι ο ρόλος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, πάρα το γεγονός ότι τα τελευταία 10 έτη έχει παρερμηνευθεί και βλέπουμε παντού να απλώνονται διμοιρίες σε κάθε στόχο, είτε υπουργεία, είτε γραφεία πολιτικών κομμάτων, είτε προξενεία», είπε ο κ. Τσαϊρίδης και πρόσθεσε:

«Είναι δεδομένο ότι, τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, όταν βάζεις διμοιρίες να φυλάνε επί 24ώρου βάσεως κτήρια, όπως το τουρκικό προξενείο, όπως -παλαιότερα- το ΥΜΑΘ ή η Χαριλάου Τρικούπη, οι αστυνομικοί μετατρέπονται σε ακίνητους στόχους. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις να στρέφονται εναντίον των αστυνομικών και να τους τραυματίζουν. Πολλές φορές, όπως στις τρομοκρατικές επιθέσεις με καλάσνικοφ, τίθεται η σωματική μας ακεραιότητα και η ίδια μας η ζωή σε κίνδυνο».

Τέλος ο κ. Τσαϊρίδης, αναφερόμενος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, τόνισε ότι «σε περίπτωση κακουργηματικών πράξεων οφείλει η αστυνομία να εισέλθει στον πανεπιστημιακό χώρο και να συλλάβει τα άτομα. Θέλουμε απλώς να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν είναι δυνατόν να στήνονται δολοφονικές ενέργειες εναντίον αστυνομικών, να κινδυνεύουμε να κάψουν ζωντανούς αστυνομικούς και να μην γίνεται καμία προσαγωγή και καμία σύλληψη».