Skip to main content

Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ-Ζητούν νέα συλλογική σύμβαση (vid)

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι στη ΣΙΔΕΝΟΡ - Εκδικάζεται η αγωγή του ομίλου σε βάρος τους για τις στάσεις εργασίας

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας εργαζόμενοι του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, που περιμένουν την εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε εις βάρος τους η εταιρεία για τις συνεχιζόμενες στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Οι εργαζόμενοι που, όπως λένε, είδαν μείωση των μισθών τους κατά 35% την τελευταία δεκαετία, ξεκίνησαν στις 7 Ιουνίου στάσεις εργασίας ζητώντας την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και διεκδικώντας αύξηση των αποδοχών τους κατά 6% τον πρώτο χρόνο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έναν μήνα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, στις 11 Ιουλίου, η εταιρεία τους έθεσε σε διαθεσιμότητα ως μέσο πίεσης για τη διακοπή των στάσεων εργασίας.

Έκτοτε οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν δίωρες στάσεις εργασίας, με τον Όμιλο να καταθέτει αγωγή εις βάρος των κινητοποιήσεων, ζητώντας αποζημιώσεις από τους εργαζομένους.

Οι ίδιοι πάντως αναφέρουν πως η εταιρεία καταγράφει πλέον κερδοφορία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο οι αποδοχές τους αυξήθηκαν κατά 4%.

Έξω από τα Δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί ως ένδειξη συμπαράστασης των εργαζομένων εκπρόσωποι άλλων σωματείων καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

«Η εργοδοσία μας εγκαλεί σήμερα να απολογηθούμε ζητώντας μας αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ομίλου, Λευτέρης Κιοσέογλου και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά θέλει να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι οποίες κινητοποιήσεις μας, παρότι η ίδια ξεκίνησε την παρανομία κάνοντας knock out, βγάζοντάς μας σε διαθεσιμότητα στην αρχή των κινητοποιήσεων, που ήταν καθόλα νόμιμα προκηρυγμένες και προειδοποιημένες όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Ζητάμε μια μερική αποκατάσταση εφόσον πλέον η εταιρεία από τα μέσα του 2017 έχει επιστρέψει σε κερδοφορία κατά δικές της δηλώσεις».

«Έχει ακολουθηθεί όλη η τυπική νόμιμη διαδικασία, έχουμε προειδοποιήσει την εταιρεία για ό,τι κάνουμε προ 24ων ωρών»σημείωσε ο συνήγορος των εργαζομένων, Ανδρέας Κουλιούφας τονίζοντας πως η εργοδοσία θέλει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση των εργαζομένων. «Η ασυδοσία της συγκεκριμένης διοίκησης είναι τεράστια γιατί ενώ είχαμε το νόμιμο αίτημα να πάρουμε μια σχετική αύξηση για την απώλεια εισοδήματος που είχαμε εδώ και δέκα χρόνια, ζητούσαμε ένα 6% για τον πρώτο χρόνο και δεν μας το έδιναν» πρόσθεσε.