Skip to main content

Διαμαρτύρονται ξανά οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η αποστολή μηνύματος από τη διοίκηση του ΑΠΘ σε οικότροφους φοιτητές για ενδεχόμενη παρουσία αστυνομικών.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν φοιτητές στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, διαδηλώνοντας κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, αφορμή για την κινητοποίηση αυτή ήταν η αποστολή μηνύματος από τη διοίκηση του ΑΠΘ σε οικότροφους φοιτητές στο οποίο αναγράφεται ότι δεν αποκλείεται η παρουσία αστυνομικών οργάνων κατά τη διάρκεια εκκένωσης δωματίων που κατοικούνται από φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο σπουδών (ν+2).

«Προσέβαλαν το άσυλο λέγοντας ότι θα έρθει η αστυνομία», τόνισε ο 22χρονος Κώστας, φοιτητής του Ιστορικού και μέλος του ΔΣ Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών.

«Έχουμε συγκεντρωθει εδώ με αφορμή το περιστατικό με τις εστίες αλλά και επειδή χρησιμοποιούν το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ως επιχείρημα για να καταργήσουν το άσυλο την ώρα που ο στόχος τους είναι να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των φοιτητών», τόνισε με τη σειρά της η 25χρονη Δανάη Κ., φοιτήτρια πληροφορικής που συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα αποστολής του πρώτου email μέχρι σήμερα κανένας φοιτητής του ΑΠΘ δεν έχει βγει από τις εστίες ενώ με νέο e-mail που απεστάλη στους οικότροφους φοιτητές μετά τις κινητοποιήσεις τους, η διοίκηση του πανεπιστημίου ρίχνει αισθητά τους τόνους.

Το μήνυμα της πρυτανείας

Ενημερώνουμε τους/τις οικοτρόφους των Φοιτητικών Εστιών (Φ. Ε.) του ΑΠΘ ότι το πρόσφατο έγγραφο που τους εστάλη, σχετικά με εκκένωση δωματίων, δεν ισχύει. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φοιτητές/τριες που έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο παραμονής στις Φοιτητικές Εστίες, θα πρέπει να παραδίδουν τα δωμάτια τους το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό των Φ.Ε., οι φοιτητές/τριες που έχουν υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης διάρκειας φοίτησης (ν+2), δεν δικαιούνται να παραμένουν στις Εστίες.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία όσων οικοτρόφων βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και τους προτρέπουμε να παραδώσουν τα δωμάτιά τους οικειοθελώς, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όσων πρωτοετών δικαιούχων δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί. Τα δωμάτια που θα κενωθούν θα δοθούν στους δικαιούχους φοιτητές και φοιτήτριες που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα εισδοχών.

Το ΑΠΘ έχει ζητήσει από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο έχει την ευθύνη των τεχνικών έργων στις Εστίες, να επιταχύνει τις ενέργειες για τη συντήρηση των δωματίων που χρήζουν αποκατάστασης, ώστε να παραδοθούν συντομότερα στους δικαιούχους.

Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες παραδόσεις δωματίων μετά τις ορκωμοσίες του Απριλίου, θα εξαντλήσουν τον κατάλογο εισδοχών.

Το προηγούμενο μήνυμα της διοίκησης



Οι φοιτητές ενδέχεται να πραγματοποιήσουν πορεία εντός του campus του Πανεπιστημίου.