Skip to main content

διαΝΕΟσις: Τι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρώπη - 31 προτάσεις

Συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής τις οποίες η χώρα μας θα μπορούσε να προτείνει, να στηρίξει και να συνδιαμορφώσει στα ευρωπαϊκά όργανα

Καθώς ο κρίσιμος διάλογος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει το ερώτημα: Ποιες είναι οι θέσεις που πρέπει να έχει η Ελλάδα στα μεγάλα διακυβεύματα της ΕΕ;

Η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσιάζει 31 συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής τις οποίες η χώρα μας θα μπορούσε να προτείνει, να στηρίξει και να συνδιαμορφώσει στα ευρωπαϊκά όργανα.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια πολύτιμη εργαλειοθήκη για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θελήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχει η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ.

Θεματικές ενότητες:

• Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωζώνης
• Πολιτικές για την Κοινωνία
• Οικονομικές και Τομεακές Πολιτικές
• Ασφάλεια, Άμυνα & Μετανάστευση

Μεταξύ άλλων, η έρευνα προτείνει:

1. Έναν «Χρυσό κανόνα» Προστασίας Δημοσίων Επενδύσεων που θα εξαιρεί συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες κρατών-μελών που βρίσκονται σε ύφεση, από τους υπολογισμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

2. Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων στα κράτη που πλήττονται από οικονομικές κρίσεις.

3. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τη στήριξη των ανέργων σε χώρες με πολύ υψηλή ανεργία, που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

4. Ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων αγροτών (νέοι αγρότες, μικροί παραγωγοί, περιοχές με φυσικούς περιορισμούς) καθώς και στήριξη της «γεωργίας ακριβείας».

5. Την επιτάχυνση της ενεργειακής ένωσης της Ε.Ε. και διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων της χώρας μας με την υπόλοιπη Ε.Ε. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.

6. Τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ψηφιακής Σύγκλισης» για τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών.

7.  Πανευρωπαϊκή πιστοποίηση εκπαιδευτών και εκπαιδευτηρίων και άλλα προγράμματα για τη στήριξη της
επαγγελματικής κατάρτισης.

8. Τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση καταστροφών και τη
διαχείριση κρίσεων.

9. Τη δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενίσχυση
του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα και τη δημιουργία βάσης διοικητικής υποστήριξης στην Κρήτη.

10. Τη φορητότητα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους σε όποιο κράτος-μέλος κι αν εργάζονται.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.