Skip to main content

Διάγγελμα Ελισάβετ: Ενωμένοι θα νικήσουμε τον κορωνοϊό

Η Βασίλισσα Ελισάβετ σε διάγγελμα επικαλέστηκε το πνεύμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την αποφασιστηκότητα που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες.

Το μήνυμα ότι θα ξεπεραστεί το ξέσπασμα του κορωνοϊού εάν οι πολίτες επιδείξουν αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού και απομόνωσης, επικαλούμενη μάλιστα το πνεύμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, έστειλε η βασίλισσα Ελισάβετ με το σημερινό έκτακτο διάγγελμά της προς τον βρετανικό λαό.

«Αντιμετωπίζουμε μαζί αυτή την ασθένεια και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, τότε θα το ξεπεράσουμε», δήλωσε η 93χρονη μονάρχης από το κάστρο του Γουίνσδορ, όπου διαμένει με τον σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο.

«Ενώ έχουμε αντιμετωπίσει κι άλλες προκλήσεις στο παρελθόν, αυτό είναι κάτι διαφορετικό, αυτή τη φορά ενωνόμαστε με όλα τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ενστικτώδη συμπόνια μας για να θεραπεύσουμε. Θα τα καταφέρουμε και αυτή η επιτυχία θα ανήκει στον καθένα από εμάς».

Η βασίλισσα, αναμεταδίδει το kathimerini.gr, ευχαρίστησε όσους παραμένουν στο σπίτι βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο κάποιους να γλιτώσουν από τον πόνο της απώλειας που έχουν ήδη βιώσει κάποιες οικογένειες και απέτισε επίσης φόρο τιμής στο ιατρικό προσωπικό.

Οπως ανέφερε, η κατάσταση της θύμισε το πρώτο της διάγγελμα το 1940 όταν η ίδια και η αδερφή της Μάργκαρετ μίλησαν σε παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς των αεροσκαφών των Γερμανών ναζί.

«Αυτοί που θα έρθουν μετά από εμάς θα λένε ότι οι Βρετανοί αυτής της γενιάς ήταν δυνατοί όσο κανείς άλλος κι ότι η αυτοκυριαρχία και η συμπόνοια για τους συμπολίτες μας εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα. Η υπερηφάνεια για αυτό που είμαστε δεν είναι μόνο κομμάτι του παρελθόντος αλλά ορίζει το παρόν και το μέλλον μας», συνέχισε.

Το σημερινό ήταν το πέμπτο έκτακτο διάγγελμά της στα 68 χρόνια που βρίσκεται στο θρόνο και βιντεοσκοπήθηκε κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες.

Τη λήψη έκανε ένας και μόνο κάμεραμαν, ο οποίος φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, με όλα τα άλλα μέλη του τεχνικού συνεργείου να βρίσκονται σε άλλα δωμάτια.