Skip to main content

Διάγγελμα Μπάιντεν - Νικά στην Πενσιλβάνια, επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια

Την επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Τζόρτζια ανακοίνωσε αρμόδιος αξιωματούχος λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Επανακαταμέτρηση των ψήφων θα πραγματοποιηθεί στην Τζόρτζια λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε αρμόδιος αξιωματούχος της πολιτείας.

Στην Τζόρτζια, με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά 1.587 ψήφων, αν και νωρίτερα σήμερα ήταν μπροστά ο Τραμπ με 463 -και 665 ακόμα πιο νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος). Σε ποσοστά, αυτή την στιγμή, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,4% και ο Τραμπ 49,37%.

Η Τζόρτζια είναι μία από τις κρίσιμες πολιτείες που σήμερα πέρασε μπροστά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Η Τζόρτζια δίνει 16 εκλέκτορες στο νικητή. Εάν ο Μπάιντεν επικρατήσει, θα προσθέσει τον αριθμό αυτό στους 264 που έχει ήδη και θα υπερβεί κατά πολύ τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που απαιτείται για την ανάδειξη νικητή.

Η άλλη πολιτεία στην οποία πέρασε μπροστά ο Μπάιντεν είναι η Πενσιλβάνια. Αν και νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προβάδισμα 18.000 ψήφων, όσο προχωρούσε η καταμέτρηση, ο Μπάιντεν έκλεινε την ψαλίδα. Στις 19:45 (ώρα Ελλάδος) και με το 98% των ψήφων καταμετρημένο, ο Μπάιντεν είχε περάσει μπροστά με 49,5% έναντι 49,35% και διαφορά περίπου 10.000 ψήφους.

Ο Μπάιντεν λοιπόν φαίνεται ότι βρίσκεται μία ανάσα από τη νίκη στις αμερικανικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πάρει και τους 11 εκλέκτορες της Αριζόνα, τους οποίους του έχει ήδη «δώσει» το Associated Press, ανακηρύσσοντάς τον νικητή στην Πολιτεία, καθώς προηγείται με διαφορά 44.000 ψήφων, ενώ έχει καταμετρηθεί το 90%.

Άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, δεν έχουν ακόμα «χρεώσει» την Αριζόνα στον Μπάιντεν, περιμένοντας την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Έτσι, «κρατάνε» τον Δημοκρατικό υποψήφιο στους 253 εκλέκτορες, υπογραμμίζοντας ότι, με τους 16 στην Τζόρτζια, θα φτάσει τους 269 και θα χρειάζεται μόλις έναν, για να κατακτήσει τη νίκη.

Στη Νεβάδα, αναφέρει το protothema.gr, ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά περίπου 22.000 ψήφους, με την καταμέτρηση να έχει φτάσει στο 86%.  Αυτή μπορεί να είναι άλλη μία Πολιτεία που θα καταλήξει στον Δημοκρατικό υποψήφιο, δίνοντάς του έξι εκλέκτορες.

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος απόψε, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο επιτελείο του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμεταδίδει το kathimerini.gr, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το προπύργιό του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν έχει ανακηρύξει τη νίκη του στις εκλογές.

Νωρίτερα όμως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι εκτίμησε πως είναι «προφανές» ότι ο Τζο Μπάιντεν «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο» (President – elect).