Skip to main content

Διανύουν πεζή τρία χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο

Εκτός μαθητικών δρομολογίων 250 μαθητές του δήμου Θέρμης. Το πρόβλημα ήταν γνωστό ήδη πριν από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Σοβαρά προβλήματα στη μετακίνησή τους προς τα σχολεία τους αντιμετωπίζουν περίπου 250 μαθητές γυμνασίου στο δήμο Θέρμης. Μάλιστα, εκατόν εξήντα απ' αυτούς αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά πεζή απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων, σε επικίνδυνο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας προκειμένου να πάνε στο σχολείο τους.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι φοιτούν στο γυμνάσιο Τριλόφου του δήμου Θέρμης. Συγκεκριμένα, περίπου 160 μαθητές οι οποίοι μένουν στο Πλαγιάρι έμειναν εκτός μαθητικών δρομολογίων καθώς η απόσταση από το σχολείο τους είναι κατά τι μικρότερη των τριών χιλιομέτρων και έτσι, τυπικά, δεν δικαιολογείται η μίσθωση λεωφορείου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό έχει ως συνέπεια οι μαθητές να αναγκάζονται να διανύουν πεζή αυτή την απόσταση η οποία, εκτός των άλλων, είναι και επικίνδυνη καθώς κινούνται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό ήδη πριν από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ο δήμος Θέρμης πίεσε μέσω του δημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου και πριν από δύο μήνες συνεκλήθη η Επιτροπή Παρέκκλισης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου αποφασίστηκε η μεταφορά των 160 μαθητών από το Πλαγιάρι στον Τρίλοφο να γίνεται κι αυτή με τα μαθητικά δρομολόγια. Μάλιστα, βρέθηκε και το σχετικό κονδύλι, ωστόσο, παρότι παρήλθαν σχεδόν δύο μήνες, οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. "Όλα αυτά έπρεπε να έχουν τελειώσει εγκαίρως, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς", επισημαίνει στην Voria.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Αποστόλου.


Η οδύσσεια με τον ΟΑΣΘ

Πρόβλημα υπάρχει και με τους 95 μαθητές οι οποίοι πηγαίνουν από την Καρδία στο Λύκειο του Τριλόφου. Η μετακίνησή τους προβλέπεται να γίνεται με το λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Όμως, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, οι μαθητές δεν χωρούν στο πρωινό δρομολόγιο καθώς με αυτό μετακινούνται και οι κάτοικοι της περιοχής. "Χώρια που συχνά το λεωφορείο μένει από βλάβη με αποτέλεσμα οι μαθητές, να μένουν στο δρόμο, να αναγκάζονται να συνεχίζουν τη διαδρομή με τα πόδια, να φτάνουν στο σχολείο τους με καθυστέρηση και να χρεώνονται με αδικαιολόγητες απουσίες". Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και αυτή η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται μέσω των μαθητικών δρομολογίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου ο δήμος προέβη εγκαίρως, πριν από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθούν αυτά τα δύο προβλήματα, πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία. Όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν κατέστη εφικτό καθώς οι διαδικασίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε.

Οι γονείς και οι μαθητές είναι ανάστατοι και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως είχε γίνει και πέρυσι που και πάλι υπήρχαν παρόμοια προβλήματα.

"Εμείς ζητάμε από την Περιφέρεια να επιταχύνει τις διαδικασίες για να υπάρξει άμεσα λύση στο πρόβλημα ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους", τονίζει ο κ. Αποστόλου.