Skip to main content

Διαπαραταξιακό μέτωπο κατά Μπουτάρη για κακοκαιρία και ρέμα Κυβερνείου

Οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι και για τα δύο θέματα κατέθεσαν αίτημα στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για ενημέρωση και συζήτηση.

Διαπαραταξιακό μέτωπο κατά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης συγκρότησαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι, για το ρέμα του Kυβερνείου αλλά και για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στην πόλη.  

Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» Ανδρέα Κουράκη, Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Γιώργος Αρβανίτης τον ανεξάρτητο Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Γιώργο Αβαρλή από την «Ανοιχτή Πόλη» και την Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και για τα δύο θέματα κατέθεσαν αίτημα στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της κακοκαιρίας ζητούν να συζητηθεί εκτός ημερησίας.  

«Για τρίτη συνεχόμενη φορά και μέσα σε διάστημα 15 μόνο μηνών, η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποί της υφίστανται μία μεγάλη ταλαιπωρία η οποία συνοδεύεται από οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η χιονόπτωση του Φεβρουαρίου του 2017 κυριολεκτικά «πάγωσε» τη λειτουργία της πόλης, η παρατεταμένη διακοπή της υδροδότησης τον Απρίλιο του 2018 παρέλυσε τη ζωή επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες και η καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσε τριτοκοσμικές συνθήκες, κινδύνους και σημαντικές καταστροφές.

»Τα αλλεπάλληλα αυτά γεγονότα αναδεικνύουν και αποδεικνύουν την ελλιπή θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύουν, επίσης, την αδυναμία όσων έχουν την ευθύνη να ενεργήσουν προληπτικά, να προβούν σε προπαρασκευαστικές δράσεις, να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα, να αντιμετωπίσουν -κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων- τα προβλήματα που προκύπτουν και να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία, τις οικονομικές δραστηριότητες και τις περιουσίες των πολιτών», υπογραμμίζεται στο αίτημα.

Όπως επισημαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι «δεν ελήφθη συνολικά οποιοδήποτε σχετικό μέτρο για την αποτροπή των κινδύνων ούτε υπήρξε ο στοιχειώδης συντονισμός βάσει όσων προβλέπονται».

Κάνουν λόγο για «αδυναμίες που προκαλούν εύλογη ανησυχία στους πολίτες». Αναφέρουν ακόμη ότι «για μία ακόμη φορά σε μία κρίσιμη στιγμή, ο Δήμαρχος ήταν απών, επέλεξε να επιτεθεί στους πολίτες με το γνώριμο αμετροεπή του λόγο, απευθύνοντας δημοσίως διπλή προσβολή και κοινωνική ύβρη».

Με αφορμή το αίτημα η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση θα κληθούν όλοι οι φορείς, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΥΑΘ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι από άλλες υπηρεσίες.

Για το θέμα του ρέματος Κυβερνείου οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, ζητούν να δοθούν τα έγγραφα που απέστειλε ο δήμος προς το Πράσινο Ταμείο για την συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ καθώς και για ποιο λόγο επέστρεψε ως αθεώρητη η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος που εκπόνησε ο δήμος.