Skip to main content

Διαπερινεϊκή βιοψία fusion: Νέα εποχή στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ποιες είναι οι κατηγορίες ασθενών για τους οποίους προκρίνεται η διαπερινεϊκή βιοψία, ποια τα πλεονεκτήματά της - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Του Ανδρέα Ανδρέου, Ουρολόγου Χειρουργού, Διευθυντή Β' Ουρολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ένα νέο κεφάλαιο στη βιοψία του προστάτη, του μόνου τρόπου για την επιβεβαίωση ύπαρξης του καρκίνου του προστάτη, ανοίγει η διαπερινεϊκή βιοψία fusion, κατευθυντήρια πλέον οδηγία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας. Πρόκειται για μια προηγμένη μέθοδο με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή τόσο αναφορικά  με τη διαγνωστική της ακρίβεια όσο και με τον μειωμένο κίνδυνο σηπτικών φαινομένων και λοιμώξεων. Μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τον καρκίνο του προστάτη, όταν άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν.

Η διαπερινεϊκή βιοψία fusion διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών Κλινική Ψυχικού, από τον χειρουργό-ουρόλογο και επικεφαλής της ουρολογικής ομάδας U4U, Δρα Ανδρέα Ανδρέου, που την εφαρμόζει ήδη και στη Θεσσαλονίκη, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Η ομάδα της U4U διενεργεί εδώ και 5 χρόνια τη βιοψία fusion, η οποία όμως πλέον εξελίσσεται με βάση τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, που θέτουν ως πρώτη επιλογή τη διαπερινεϊκή βιοψία.

Για ποιους ενδείκνυται

Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες ασθενών όπου προκρίνεται η διαπερινεϊκή βιοψία;

-Ασθενείς που βρίσκονται υπό ενεργή παρακολούθηση για έναν αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο του προστάτη και που αναμένεται να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες βιοψίες.
-Ασθενείς με υψηλό PSA των οποίων οι προηγούμενες διορθικές βιοψίες δεν εντόπισαν τον καρκίνο (αρνητικά ψευδείς).
-Ασθενείς με υποψία κακοήθειας στο πρόσθιο μέρος του προστάτη.

Η διαπερινεϊκή βιοψία είναι επίσης ιδανική για ασθενείς με ιστορικό προστατίτιδας, αλλά και λοίμωξης μετά από προηγούμενη διορθική βιοψία, με ιστορικό εντερικών παθήσεων, αιμορραγικές επιπλοκές από το ορθό μετά από προηγούμενη βιοψία, προηγούμενες κακοήθειες, αλλά και χειρουργείο στο έντερο, όλες περιπτώσεις όπου η διορθική βιοψία αντενδείκνυται.

Τα πλεονεκτήματα της διαπερινεϊκής βιοψίας

Τα οφέλη της διαπερινεϊκής βιοψίας είναι πολλά: κατά πρώτον  μεγιστοποιεί τη διαγνωστική ακρίβεια της πάθησης και εξαλείφει πιθανές αμφιβολίες σχετικά με την ύπαρξη της κακοήθειας,  διευκολύνοντας έτσι τη θεραπεία της. Ειδικότερα, καταφέρνει να καλύψει όλη την περιοχή του προστάτη, με το ποσοστό ακρίβειας της διάγνωσης να φτάνει μέχρι και το 95%. Η μέγιστη αυτή ακρίβεια επιτυγχάνεται χάρη στη μικρότερη μετατόπιση του προστάτη κατά τη διάρκεια της βιοψίας, αλλά και στην πρόσβαση στην πρόσθια ζώνη του αδένα, κάτι που βοηθά όχι μόνο στη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και στη μετέπειτα θεραπεία, ειδικά αν επιλεχθεί η εστιακή θεραπεία HIFU με το ρομποτικό σύστημα Focal One.

Εκεί όμως όπου υπερτερεί της διορθικής βιοψίας είναι στο ότι εμφανίζει σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό σηπτικών φαινομένων και λοιμώξεων, που διαμορφώνεται στο 1 στα 1000 περιστατικά έναντι των 2 στα 100 της διορθικής βιοψίας του προστάτη.
Η προηγμένη αυτή μέθοδος χαρακτηρίζεται επίσης από μεγαλύτερη ευαισθησία στην παρακέντηση βλαβών, φτάνοντας ακόμα και σε εκείνες που η διορθική βιοψία δεν μπορεί να προσπελάσει, ενώ συνοδεύεται και από μειωμένο κίνδυνο αιμορραγίας.
Αντίθετα η διορθική βιοψία, αν και αποτελεσματική, πολλές φορές δεν έχει πρόσβαση στο πρόσθιο μέρος του προστάτη, με συνέπεια να αυξάνεται το ενδεχόμενο να μην εντοπισθεί ένας καρκίνος στην περιοχή αυτή. Επίσης, ο κίνδυνος της σοβαρής μόλυνσης είναι αυξημένος, καθώς βακτήρια μπορεί να μπουν στο αίμα, αφού η βελόνα της βιοψίας περνά μέσα από το τοίχωμα του ορθού -το οποίο δεν μπορεί να απολυμανθεί- στον προστάτη, όπου υπάρχει πλούσια ροή αίματος.

Την ίδια στιγμή στη διαπερινεϊκή βιοψία η βελόνα περνά μέσα από το δέρμα –που μπορεί εύκολα να απολυμανθεί αποτρέποντας την πιθανότητα μολύνσεων- παράλληλα προς τον άξονα του προστάτη, επιτρέποντας πρόσβαση σε όλες τις επιφάνειες. Έτσι, αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα βελτιωμένης λήψης δειγμάτων, κυρίως σε άντρες με προηγούμενη αρνητική διορθική βιοψία παρά τις αυξημένες τιμές του PSA τους, αλλά και λήψης μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων του ιστού.

Η διαπερινεϊκή βιοψία fusion δημιουργεί νέα δεδομένα στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, άρα και στη θεραπεία του, μειώνοντας τη νοσηρότητα της διαγνωστικής διαδικασίας και συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής του ασθενή.