Skip to main content

Διαπραγματεύσεων συνέχεια για το Κυπριακό

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανεξάρτητα από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπ
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανεξάρτητα από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την κοινή συνάντησή τους, το απόγευμα, με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

«Δεν θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές. Θα πρέπει να τις συνεχίσουμε», δήλωσε ο κ. Ταλάτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είμαι έτοιμος να συνεχίσω με τον κ.Ταλάτ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο για λύση. Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντησή μας», ήταν η απάντηση του κ.Χριστόφια.

Με την έναρξη της συνέντευξης ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο Γ.Γ δεν θα δεχθεί ερωτήσεις. Ο Μπαν Κι Μουν ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, με την οποία οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο Γ.Γ για την επίσκεψή του στην Κύπρο και επισημαίνουν ότι η επίσκεψη υποδηλώνει το συνεχές ενδιαφέρον του διεθνούς οργανισμού και της διεθνούς κοινότητας για ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες: 

- Έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές.

- Έχουν εργαστεί στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθεί το όλον.

- Κατέγραψαν συγκλίσεις σε αριθμό κεφαλαίων και πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών.

Επίσης, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούν να επιτύχουν μία λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η λύση, προστίθεται στο κείμενο, «θα λάβει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, θα είναι προς το συμφέρον όλων και θα φέρει την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο».

Πέρα από την ανάγνωση της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι ήλθε στην Κύπρο για να δείξει την προσωπική του υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις, που, όπως τόνισε εκ νέου, ανήκουν στους Κυπρίους.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία. Χρειάζεται όραμα και ευελιξία κι οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για τη δέσμευσή τους να εργασθούν για συνολική λύση», είπε ο Μπαν Κι Μουν. Υπέδειξε δε ότι θα χρειαστεί περισσότερο θάρρος και αποφασιστικότητα. «Ήρθε η ώρα για μια κυπριακή λύση από το λαό και για το λαό της Κύπρου. Το μέλλον της Κύπρου είναι στα δικά σας χέρια», τόνισε.