Skip to main content

Διαψεύδει κίνδυνο για τις συντάξεις η Πετραλιά

Η υπουργός Απασχόλησης απάντησε στο ζήτημα που προέκυψε με την έκτακτη χρηματοδότηση που ζητούν οι διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
«Οι συντάξεις και οι παροχές είναι πλήρως και απόλυτα εγγυημένες από το κράτος και κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει». Με αυτόν τον τρόπο, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής κ.Φάνη Πάλλη - Πετραλιά επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στη "φιλολογία" των τελευταίων ωρών που θέλουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Είναι απαράδεκτο, νόμιμες και συνήθεις πρακτικές χρηματοδότησης και δημιουργίας ρευστότητας στα Ασφαλιστικά Ταμεία που ακολουθούνται επί δεκαετίες να μετατρέπονται σε “απειλή για τις συντάξεις” και να “τζογάρονται” προεκλογικά για κομματικά οφέλη» πρόσθεσε η κ.Πετραλιά.

Ο θόρυβος ξέσπασε σήμερα όταν διέρρευσε πως έκτακτη χρηματοδότηση ζητούν οι διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ και ΟΑΕΕ καθώς, όπως ισχυρίζονται, χιλιάδες συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συντάξεις και Δώρο Χριστουγέννων.
Το θέμα προέκυψε από τις επιστολές των διοικητών των δύο Ταμείων κ. Θ. Αμπατζόγλου και κ. Κ. Παπαθανασίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον πρόεδρο των εργαζομένωνστα ασφαλιστικά ταμεία (και υποψήφιο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) κ. Γ. Κουτρουμάνη,  ο οποίος είχε προειδοποιήσει για "επερχόμενη οικονομική κατάρρευσή των Ταμείων".
Στις επιστολές τους προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι δύο διοικητές ζητούν για το ΙΚΑ 300 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Νοεμβρίου και  ο ΟΑΕΕ 232 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, τα δύο Ταμεία πλήττονται σοβαρά από την οικονομική κρίση καθώς τα έσοδά τους μειώνονται ενώ η διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε ζητήσει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοκινητιστών αλλά μετά τις αντιδράσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) η απόφαση αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές.

Στην επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι τα χρήματα είναι αναγκαία «επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των ομολόγων» που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα εκδώσει για τις παλιές οφειλές του Δημοσίου προς το Ταμείο.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ σημειώνει στην επιστολή του ότι το Ταμείο « βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία εξαιτίας της μείωσης των προϋπολογισθέντων εσόδων και της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης ».