Skip to main content

Διαψεύδει τα περί πρόσβασης σε ΑΕΙ- ΤΕΙ μέσω ΙΕΚ η Διαμαντοπούλου

Όλες οι δομές που αφορούν την Επαγγελματική, Τεχνολογική και Τεχνική Εκπαίδευση δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας.
Όλες οι δομές που αφορούν την Επαγγελματική, Τεχνολογική και Τεχνική Εκπαίδευση δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων ΙΕΚ  κολεγίων και των άλλων δομών μη τυπικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μέσω ειδικών προγραμμάτων σπουδών και εκπαιδευτικών πιστωτικών μονάδων.

Προηγήθηκαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στο σημερινό Τύπο περί δυνατότητας μεταπήδησης αποφοίτων ΙΕΚ και ιδιωτικών κολεγίων σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, με βάση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Διά Βίου Εκπαίδευση.

«Ο νόμος της Διά Βίου Μάθησης είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή που αφορά τη μη τυπική εκπαίδευση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή της με την ΠΟΣΔΕΠ και πρόσθεσε: «Στη μη τυπική εκπαίδευση βάζουμε τάξη, κανόνες και ουσιαστικά υποστηρίζουμε και πιστοποιούμε όλες τις δομές που αφορούν την Επαγγελματική, Τεχνολογική και Τεχνική Εκπαίδευση. Δηλαδή, όλες αυτές τις σχολές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δίνουν προσόντα τα οποία πρέπει να ελέγχουμε, να πιστοποιούμε, ώστε τα παιδιά που τα διαθέτουν αυτά τα προσόντα να ξέρουν ότι έχουν κάτι σαφές και συγκεκριμένο στα χέρια τους».

Ο χώρος της μη τυπικής εκπαίδευσης θα λειτουργεί από εδώ και πέρα με τάξη και κανόνες και δεν θα υπάρχει φραγμός στην επαγγελματική εξέλιξη του ανθρώπου, υπογράμμισε, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πρόσβαση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Οι πιστωτικές μονάδες αφορούν στην αγορά εργασίας και τα επαγγελματικά προσόντα, διευκρίνισε η υπουργός και επανέλαβε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Καταλήγοντας η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως προκειμένου να διευκρινιστεί απολύτως το θέμα, θα δοθούν συγκεκριμένα παραδείγματα κατά την αυριανή συζήτηση του ν/σ για τη διά βίου μάθηση στη Βουλή.